1 квітня, 2021

Здоров’я Навального погіршується, лікарі помирають

Адвокат Ольга Михайлова, яка відвідала російського опозиціонера Олексія Навального у виправній колонії №2 в Покрові Владимирської області, 25 березня повідомила, що стан здоров’я політика „украй неблагополучний“. „Він відчуває сильний біль у спині, у правій нозі. Гомілка у нього відмовляє, нога недієздатна, тобто одна нога у нього практично не діє, він не може присісти на неї. Права нога в жахливому стані насп­равді“, – розповіла О. Михай­лова.

У наданні належної медичної допомоги йому відмовлено. У своїй заяві О. Навальний вказує, что він поставлений на облік як схильний до втечі, і співробітник колонії будить його щогодини, тобто вісім разів за ніч. Політик нагадує, що засудженим ґарантований „безперервний восьмигодинний сон“, і вимагає припинити застосування „незаконних тортурних заходів“.

Дружина Юлія Навальна вимагає негайно звільнити свого чоловіка через погіршення стану його здоров’я. За її словами, зараз над ним відбувається розправа.

Понад 150 російських діячів культури і громадських діячів підписали звернення до влади з проханням створити для О. Навального нормальні умови в колонії.

Тим часом 29 березня помер іще один медик із лікарні, де після отруєння лежав О. Навальний: завідувач відділення травматології та ортопедії омської лікарні швидкої допомоги Рустам Агішев помер у віці 63 років, офіційна причина смерті – інсульт.

За останній час це – вже не перша смерть у керівному складі омської лікарні. На початку лютого у віці 55 років помер заступник головного лікаря клініки Сергій Максимишин, офіційна причина його смерті – серцевий напад.

Раніше ще один заступник головного лікаря, Анатолій Калініченко, звільнився з лікарні. Під час перебування О. Навального в омській лікарні А. Калініченко відповідав за надання медичної допомоги політику, спілкування з лікарями з Німеччи­ни і, в перший день госпіталізації опозиціонера, за зв’язок з пресою. Потім обов’язок спілкуватися з журналістами поклав на себе головний лікар зак­ладу, член „Єдиної Росії“ Олександр Мураховський. Саме він протягом двох діб не дозволяв перевезти опозиціонера на лікування до Берліна.

Европейський суд з прав людини вимагає звільнити О. Навального у зв’язку з загрозою його життю і здоров’ю. Канада запровадила санкції проти дев’ятьох високопосадовців Росії, відповідальних за порушення прав людини у країні.

Це – складова зосереджених дипломатичних зусиль із тиску на високопоставлених осіб в адміністрації Росії, залучених до спроби вбивства О. Навального, його переслідування та утисків російських громадян, які виступали проти суворого й іноді насильницького ставлення до нього. Все майно підсанкційних осіб на території Канади заморожується, а їм самим забороняється в’їзд до країни.

Коментарі закриті.