5 листопада, 2020

Згоріла українська церква в Празі

Вогонь зруйнував українську церкву св. Михаїла. (Фото: Aktu.cz)

ПРАГА. – 28 жовтня згоріла православна дерев’яна церква св. Михаїла, яка була привезена з України.

Ніхто не постраждав, але сама церква фактично зруйнована. Вогонь охопив нижню частину дерев’яної конструкції церкви. Пожежу ліквідували шість пожежних нарядів. Усе­редині знайшли кілька балонів з газом під тиском.

,,Я шокований від звістки про пожежу в церкві св. Михаїла”, – заявив Посол України в Чехії Євген Перебійніс. Він назвав церкву ,,одним із мостів” між Україною та Чехією.

Церква перебуває у власності міста Прага. Її включено до маршруту екскурсій ,,Українська Прага”.

Посол зазначив, що дипломати вестимуть переговори з міською владою про відновлення. Розглядається також можливість звернення до Закарпатської області, щоб знайшли майстрів, які володіють відповідними навичками і технікою відновлення.

Церква св. Михаїла – дерев’яна православна церква, побудована в другій половині ХVІІ ст. в Україні, в селі Великі Лучки поблизу Мукачева. У 1929 році вона була демонтована та перевезена до Кінських садів у Празі, де стала частиною колекцій Етнографічного музею.

Церква побудована у так званому Бойківському будівельному стилі з елементами народного бароко. Її довжина близько 14 метрів, ширина вісім метрів, висота близько 17 метрів. З 2008 року церква була передана у користування православною спільнотою Чехії та Словаччини.

Укрінформ

Коментарі закриті.