18 листопада, 2021

Звинуватили керівників футболу

БЕРН. – Прокуратура Швайцарії 2 лис­топада висунула звинувачення колиш­нім керівникам світового та европей­ського футболу Зепові Блате­рові та Мішелю Платіні у шахрайстві. Крім шахрайства, швайцарці розслідують ймовірну корупцію у ФІФА та УЕФА при виборі Катару як країни-господаря чемпіонату світу з футболу в той час, коли З. Блатер та М. Платіні очолювали ці організації.

Прокуратура оголосила, що йдеться про виплату для М. Платіні 2 млн фран­ків (2.19 млн дол.), про яку З. Блатер розпорядився у 2011 році. Колишній президент ФІФА З. Блатер та колишній президент УЕФА й суперзірка футболу 1980-их років М. Платіні чекають на суд й наполягають, що виплата була цілком законною. У прокуратурі бачать цю виплату в іншому світлі: у 2011 році З. Блатер мав переобиратися на посаду президента ФІФА, а М. Платіні, ймовір­но, міг вплинути на те, як голосувати­муть европейські делеґати.

Розслідуван­ня у цій справі розпо­чалося у 2015 році, і тоді ж З. Блаттер та М. Платіні були вилучені від футболу. Обидва заперечували це рішення у судах, але скрізь програли. При кінці

2010 року у ФІФА пройшло голосу­вання щодо країни-господарки чемпіо­натів світу 2018 та 2022 років. Чемпіо­нат-2018 здобула Росія, а чемпіо­нат-2022 – Катар. Це останнє рішення – віддати чемпіонат маленькій, нефут­больній та дуже спекотній країні – є предметом окремого розслідування прокуратури, і у ньому теж фіґурують З. Блатер і М. Платіні.

Коментарі закриті.