9 березня, 2023

За що ми мали б любити Росію та росіян?

Російський президент Путін та його уряд наказали загарбати Крим і посилають озброєних терористів в східню частину України, щоб загарбати ще більше території України. Через те загарбання частини України популярність в Росії Путіна збільшилася. Багато українців нарікають на загарбника Путіна, якого порівнюють з Адольфом Гітлером, але, мовляв, нічого не мають проти росіян, яких шанують і люблять як „старших братів“. Чомусь вони забувають, що століттями росіяни поневолювали український народ, забороняли його мову, привласнювали його історію, одурили гетьмана Богдана Хмель­ницького, більшість гетьманів Украї­ни були заслані на Сибір. Варто б українцям знати, що ще 1169 року московсько-суздальський князь Андрій Боголюбський своїм великим військом здобув Київ, пограбував Десятинну церкву та собор св. Софії, забравши ікони, ризи, церковні книги та дзвони й зруйнувавши та спаливши Київ.

Коли гетьман України Іван Мазепа вирішив відірватися від „старшого брата“, російське військо князя Олександра Меншикова 1708 року окупувало його столицю Батурин й вирізало повністю мешканців, понад 20 тисяч осіб, а місто спалило разом з п’ятьма церквами, які побудував І. Мазепа.

1775 року росіяни зруйнували 3апорізьку Січ, кошового Кални­шев­ського вислали на довічне ув’яз­нення на Соловки.

Прийшли різні переслідування Тараса Шевченка, заборони писати й говорити українською мовою.

3а комуністичної влади Москви влаштовано й росіянами проведено Голодомор 1933 року, в якім померло біля 10 мільйонів українців. Тоді прийшли тюрми, розстріли та заслання письменників, поетів та відомих осіб України на Соловки та в Сибір.

Коментарі закриті.