15 вересня, 2022

За півстоліття Москва не змінилася: Прага-Херсон

У вересневі дні, коли триває жорстоке вторгнення військ Росії в Україну, пригадуються світлини відомого чеського фотографа Йозефа Куделки, зроблені в Празі в серпні-вересні 1968 року.

20 серпня 1968 року війська СРСР почали вторгнення до Чехословаччини. На бойовій техніці, що брала участь у вторгненні, були нанесені білі смуги. До Праги вступили частини 20-ої армії, які встановили контролю над основними об’єктами столиці Чехословаччини.

Повсюдно війська зуст-річали пасивний опір місцевого населення. Чехи і словаки відмовлялися надавати радянським військам пиття, продукти харчування і паливо, міняли дорожні знаки для ускладнення просування військ, виходили на вулиці, намагалися пояснювати солдатам суть подій, що відбуваються.

На початку вересня війська були виведені з багатьох міст у спеціяльно виділені місця дислокації. Радянські танки залишили Прагу 11 вересня 1968 року. Був підписаний договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословаччини. Почалися репресії.  

Найбільше число жертв серед мирних жителів було в Празі в районі будівлі Чеського радіо. Значна частина жертв була незадокументована. Існують численні свідоцтва про загибель мирних жителів, у тому числі серед неповнолітніх і осіб літнього віку, у Празі, Ліберці, Брно, Кошиці, Попраді і інших містах Чехословаччини в результаті невмотивованого застосування зброї радянськими солдатами. 

Варто порівняти ці світлини з фотографіями з сучасного  Херсону. Таке ж вторгнення чужого війська, такі ж білі символи на бойових машинах.  За півстоліття Москва не змінилася. Але змінилися люди, на яких здійснено напад.  У Празі 1968 року мирні мешканці на  вулицях переважно були приголомшені. Інакше виглядають мешканці Херсону. Вони згуртовані, активні у своїй незгоді з навалою чужинців.  Панування СРСР у Чехословаччині  тривало до 1991 року. В Україні та Херсоні такого панування не станеться.

Коментарі закриті.