19 серпня, 2021

Замок у Чорткові чекає на оновлення

Чортківський замок. Фото проєкту „Українські архітектурні пам’ятки. Спадщина“.

Національний заповідник „Замки Тернопілля“ підготував проєкт на тему: „Чортківський замок – Україн­ський пентагон“ у Посоль­ський Фонд США зі збереження культурної спадщини, програма якого має на меті збереження історичних будівель та пам’яток, які є доступними для громадськості та охороняються законом в Україні. Цей великий проєкт передбачає відновлення замку і створення в ньому культурно-мистецького центру задля популяризації культурної спадщини і збільшення потоку українських та чужоземних туристів.

Величний замок у місті Чортків знаходиться на лівому березі річки Серету і належить до числа фортифікаційних споруд Поділля, які складали щільну мережу родових оборонних фортець. Мурований замок був збудований за часів володіння містом руського воєводи Станіслава Гольського. Цього року минає 410 літ з часу його будівництва.

За конфіґурацією будівля наближалась до правильного п’ятикутника, тому часто цей замок називають „пентагон“. Товщина замкових стін сягала двох метрів, а висота становила 6-12 метрів. Дві башти — п’яти­кутна і чотирикутна — зміцнювали наріжники західнього відтинку фортифікації. Поміж ними був збудований двоповерховий палац – архітектурна перлина у стилі пізнього ренесансу.

Після смерти С. Гольського у 1612 році чортківські маєтності перейшли до його брата – галицького каштеляна Яна Гольського. Однак ці землі не довго залишались власністю родини. З рук дружини Яна, Софії Замєхов­ської, маєтки перейшли до графської родини Потоцьких.

Чортківський замок (1892 рік).

З того часу і понад півтора століття, до 1777 року, Потоцькі були власниками Чорткова. Вони здійснили перебудову замку і провели роботи з його укріплення.
У 1672 році, внаслідок укладення Бучацького миру, Чортків опинився у складі Туреччини, а в замку була влаштована резиденція субпаші Поділь­ського пашаликату. Однак після перемоги Яна Собєського під Хоти­ном у 1673 році Чортків разом із замком був повернутий у власність

Потоцьких. У 1676 році велика турецько-татарська армія під керівництвом паші Ібрагіма Шейтана здобула багато замків, в тому числі і Чортківський.

Внаслідок першого поділу Польщі (1772 рік) Чортків увійшов до складу Австрії. А в 1777 році останній власник Чорткова з родини Потоцьких, Вінцентій Потоцький, продав місто разом з приміською Вигнанкою і шістьма селами своєму шваґрові Станіславу Садовському. Садовські у 1779 році здали в оренду Чортків­ський замок під тютюнові склади австрійському урядові. Занедбана і спустошена, ця фортифікаційна споруда поволі перетворилася на руїну. А жаль, бо архітектура замку є вельми нетрадиційною і тому цікавою.

На замовлення Національного заповідника „Замки Тернопілля“ архітектурна майстерня Юрія Вербо­вецького ще раніше виконала реконструкції та розробила попередні пропозиції з реставрації та функціонального використання замку. Згідно з цими розробками кожен відновлений фраґмент Чортківського замку матиме свої функції: музейну, розважальну, готельно-ресторанну та інші.

Пропозиція для відтворення замку. Архітектурна майстерня Юрія Вербовецького.

Але все впирається у нестачу фондів для втілення цих ініціятив. А відновлений замок у Чорткові міг би створити надійний фундамент для побудови дієвої стратегії розвитку турис­тичної галузі Чорткова, Терно­пільщини і України. Тож не втрачаймо надію, що проєкт заповідника „Чортківський замок – український пентагон“ буде підтриманий Посоль­ським фондом США зі збереження культурної спадщини і замок у Чорткові отримає друге життя.

Ольга Поліщук, керівник науково-дослідницького відділу Національного заповідника „Замки Тернопілля“
Збараж, Тернопільська область

Коментарі закриті.