22 липня, 2021

Замок в Олиці

Сучасний вигляд замку в Олиці (Фото: Юлія Дудник)

З Луцька, обласного центру Воли­ні, до селища міського типу Олики – всього 40 кілометрів. Селище розкинулось по берегах річки Путилівки. За переказами, назва селища походить від слова „лико“ – дерев’яна кора, з якої робилося найуживаніше в минулому взуття – постоли. Олика була відома своїми ярмарками, і поліщуки привозили сюди лико й постоли, тому люди говорили: „Деражня на глечики, Клевань на злидні, Олика на лико“.

Олицький замковий комплекс в пляні має вигляд квадрату, розміром 100 на 120 метрів, утворений насипними валами з чотирма кутовими бастіонами. Колись на цих бастіонах стояли дозорні башти. Рів був облицьований цеглою.

Найбільшою будовою комплексу був замок з північного боку Ринку. Замковий двір по периметру був забудований цегляними корпусами. Три корпуси – двоповерхові, а четвертий, палац, – триповерховий.

Згідно публікації Даріюша Хаєвсь­кого в польській „Газеті Любуській“: „Це була набільша магнатська резиденція на Волині. Перша згадка з’явился в документах 1149 року. Спершу це було руське поселення, яке потім стало столицею князівства, коли Анна з Кишків вийшла за Яна Радзивіла й у посаг дістав Олику. Першим князем Олики і Несвіжу став Миколай „Чорний“ Радзивіл”.

Замок в Олиці. Малюнок Наполеона Орди (1870-ті роки).

Будівництво первинного мурованого замку було закінчено 1564 року. Спершу він був укріпленням, але у 1740-1760 роках замок перебудував на палац князь Михал Радзи­віл, прозваний Рибенком.

У ХVІІІ ст. замок втратив оборонну функцію і його перебудували на палац в барокових формах.

Під час війни 1812 року тут розміщувався госпіталь російської армії. На жаль, палац і його коштовності дуже постраждали під час Першої світової війни. Польща намагалася відновити палац. Останній спадкоємець Олики – Януш Радзивіл модернізував інтер’єри палацу, провів електрику, опалення та водогін.

У 1939 році, коли нацисти атакували Польщу, президент Ігнацій Мос­ціць­кий покинув Варшаву і під час евакуації уряду до Румунії зупинився в Олицькому замку. Містечко сім днів виконувало функції столиці, а в палаці проходили наради перших осіб.

Нині замковий комплекс зберіг просторову структуру, яка склалася станом на 1760 рік.

Замок в Олиці належить до визначних пам’яток оборонного мистецтва. Тут вперше на території Украї­ни було запроваджено бастіонну систему укріплень.

Коментарі закриті.