11 лютого, 2021

Закрили телеканали Медведчука

КИЇВ. – 2 лютого набуло чинности рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) про введення санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та „112 Україна“, а також їхнього власника – народного депутата фракції „Опозиційна платформа – За життя“ й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака та восьми юридичних осіб. Санкції передбачають бльокування телеканалів „112 Україна“, NewsOne та ZiK та анулювання ліцензії цих проросійських телеканалів. Наступ­ної доби мовлення NewsOne, ZIK та „112“ було припинено.

Президент Володимир Зеленський виступив проти будь-якої цензури та запевнив, що на введення санкцій проти трьох телеканалів були вагомі причини. Президент нагадав, що Росія окупувала український Крим і території на Донбасі. У зв’язку з цим, за його словами, всі ті, для кого бізнес із цими територіями є нормою, ті, для кого підтримувати зв’язки з незаконними формуваннями і псевдоструктурами на цих територіях є нормою, становлять загрозу Україні, і країна буде з ними боротися.

В. Зеленський заявив, що згідно з законом про санкції, на підставі пропозиції Верховної Ради і її постанови від 2018 року, даних СБУ, які внаслідок зрозумілих причин поки що не можуть бути оприлюднені, РНБО прийняла рішення про застосування санкцій до власника трьох телеканалів. Це рішення повністю підтримали США, ЕС, країнами G7, які, на його думку, чітко бачать різницю між цензурою і захистом національних інтересів країни.

Україна звернулася до Google і YouTube з юридично підкріпленим проханням про закриття YouTube-каналів медіякомпаній, які потрапили під санкції РНБО.

4 лютого до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду надійшло два позови громадян, які оспорюють указ Президента України від 2 лютого про рішення РНБО щодо санкцій.

Прессекретар Президента Юлія Мендель заявила, що це рішення РНБО ухвалено відповідно до статті 5 Закону „Про санкції“, постанови Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року та пропозицій Служби безпеки України з метою захисту національної безпеки і не має нічого спільного з наступом на свободу слова.

Секретар РНБО Олексій Данилов 3 лютого заявив, що законність санкцій не викликає сумнівів, оскільки все зроблено в межах чинного законодавства і з дотриманням усіх необхідних процедур.

США підтримують рішення РНБО про застосування санкції щодо телеканалів, які є інструментами російської пропаґанди. Про це заявила тимчасова очільниця місії США при ОБСЕ Кортні Остріан на засіданні Постійної ради ОБСЕ. „Москва хотіла б, щоб усі дотримувалися тієї думки, що свобода засобів масової інформації (ЗМІ) означає прийнятність маніпулювання ЗМІ в іншій суверенній державі. Скажу чітко: свобода ЗМІ не передбачає права на поширення зловмисної пропаґанди та дезінформації. Ми підтримуємо рішення України щодо захисту свого суверенітету та територіяльної цілісности шляхом протидії кричущому і зловмисному впливу Росії“, – підкреслила К. Остріан. Вона нагадала присутнім, зокрема російському послові при ОБСЕ, який підтримав забльоковані телеканали, що ці медіяресурси контролює Віктор Медведчук, який має прямі особисті зв’язки з Володимиром Путіном і потрапив під санкції США у 2014 році за дії, що загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіяльній цілісності України.

„Медведчук має давню історію використання засобів масової інформації для просування прокремлівських позицій, які підривають суверенітет та територіяльну цілісність України, – заявила К. Остріан. – Медія, стосовно яких запроваджено санкції, є добре відомими інструментами російської пропаґанди, націленими на дестабілізацію України“.

Коментарі закриті.