22 грудня, 2022

Загибель українця-космонавта часів СРСР

Космонавт Валентин Бондаренко (1937-1961). (Фото: Вікіпедія)

23 березня 1961 року трагічно загинув у Москві член першого загону космонавтів СРСР Валентин Бондаренко.

Він народився у Харкові, батько й мати працювали на хутряній фабриці. У 1954 році закінчив чоловічу середню школу Харкова і відділення пілотів Харківського обласного аероклюбу. Того ж року вступив до Вороши­лов­градського (Луганського) військового авіяційного училища льотчиків, служив старшим летуном у частинах військово-повітряних сил. 28 квітня 1960 року зарахований на посаду слухача-космонавта Центру підготовки космонавтів у складі першого загону радянських космонавтів.

Проходив загальнокосмічну підготовку до космічного польоту на кораблі „Восход“.
Коли проходив чергове тренування, в сурдобарокамері сталася пожежа. Коли камеру відкрили, В. Бон­даренко був ще живий. Його доставили в лікарню, де лікарі боролися за його життя, але безуспішно. Через вісім годин Валентин Бондаренко помер від отриманих опіків. Він похований в Харкові, де жили його батьки.

В. Бондаренко був одружений і мав сина. Його дружина Ганна залишилася працювати в центрі підготовки космонавтів, його син Олександр став військовим летуном.

У Радянському Союзі все, пов’язане з космосом, було строго таємним. Про загибель В. Бондаренка ніде не було оголошено. Неначе такої людини не існувало. Перші відомості про В. Бондаренка і його загибель з’яви­лися на Заході тільки в 1980 році.

Ім’ям В. Бондаренка названий один з кратерів на Місяці. У липні 2013 року ім’я В. Бондаренка присвоєно школі Харкова, випускником якої він був.

Серед космонавтів СРСР були вихід­ці з України: Волков Олександр з Горлівки, Донецька область, Арце­барський Анатолій з Просяної, Дніп­ропетровська область, Берего­вий Георгій з Федорівки, Полтавська область, Васютін Володимир з Хар­кова, Добровольський Георгій з Одеси, Жолобов Віталій з Старої Збур’ївки, Херсонська область, Кизим Леонід з Лиману, Донецька область, Левченко Анатолій з Основинців, Харківська область, Ляхов Володи­мир з Антрациту, Луганська область, Попов Леонід з Олександрії, Кірово­градська область, Попович Павло з Узина, Київська область, Шонін Георгій з Ровеньків, Луганська область.

Українські космонавти, що згодом літали в космос як представники Російської Федерації: Гідзенко Юрій з Єланця, Миколаївська область, Маленченко Юрій з Світловодська, Кіровоградська область, Онуфрієнко Юрій з Рясного, Харківська область, Циблієв Василь з Оріхівки, Крим.

Каденюк Леонід – перший офіційно визнаний представник України у космосі.

Коментарі закриті.