26 листопада, 2020

Журнал „Forbes” помістив огляд про бізнесменів з українським корінням

Журнал „Forbes” помістив аналітичний огляд „Бізнесмени з українським корінням, що домоглися успіху в інших країнах”.

Обкладинка числа „Forbes” в якому поміщено огляд „Бізнесмени з українським корінням, що домоглися успіху в інших країнах”.

Публікацію вересневого числа часопису у розділі „40 Global Ukrainians” починає частина під назвою „Великий бізнес”, першим у якому значиться сім’я Пріцкерів, яка має 31 млрд. дол. статків. Родина походить з села Великі Пріцьки на Київщині. У США і світі Пріцкери, які 1957 року заснували компанію „Hyatt Hotels Corp”, збудували 900 готелів у 45 країнах світу.

З Одеси приїхав у США Влад Шмуніс, який заснував телекомунікаційну компанію „Ring Central” і має 2 млрд. дол. статків. Сама компанія оцінюється у 25 млрд. дол.

Алекс Ровт з Мукачева приїхав до США 1985 року, у 2000 році став власником компанії „Roza 14 W”, яка має 12 відс. світового продажу аміяку. В Україні він придбав об’єднання „Азот” в Сєверо­донецьку, яке потім продав Дмитрові Фірташу. У Закарпатті він видав 30 млн. дол. на будівництво житла і санаторію.

Ян Кум з Фастова за 22 роки пройшов шлях від прибиральника до мільярдера. Власник електронної компанії „WhatsApp” має 10 млрд. дол.

У США набули статки на 200 млн. дол. Джон, Ричард і Чарльз Підпірки, які мають в Ню-Йорку 21 будівлю загальною площею майже 1 млн. квадратних футів. Підпірки фінансово підтримують Українську Греко-Католицьку Церкву, Наукове Товариство ім. Шевченка, хор „Думка”, Український Музей в Ню-Йорку.

Михайло Польський у 1974 році закінчив Київ­сь­кий політехнічний інститут і виїхав до США, де заснував компанію „Invenergy” з розвитку альтернативної енерґетики. Він володіє електростанціями у США, Південній Америці, Британії та Польщі, має 800 млн. дол. статків.

Канадські мільйонери українського походження Станіслав Оверко і Джеймс Темертей належать до найщедріших благодійників. Ще у вересні 2017 року телеканал ZIK розповідав, як  до Яворова приїхав на свою малу батьківщину С. Оверко  разом з  дружиною Марч, донькою Мерлін, синами Марком та Лаймом. У Яворові зібралася величезна родина С.  Оверка – понад 200 осіб. Галичани пишаються С.  Оверком, який є щирим меценатом для України: як почалася війна на сході, разом з однодумцями з української діяспори він спорядив для вояків цілий корабель допомоги, серед якої були – і бронежилети, і добротне взуття.

У Канаді він – Стен Оверко, статки якого оцінені у 900 млн. дол., президент і співвласник компанії „Petrogas Energy”, яку він заснував 30 років тому. Компанія експортує газ, а С. Оверко займається також благодійництвом. Він спонзорував будівництво Українського греко-католицького храму під Києвом, побудував за 10 млн. дол. Центр Оверко при дитячій лікарні Альберти, а у Калґарі дав 3 млн. дол. на житло для старших малозабезпечених людей.

Джеймс (Костянтин) Темертей має статки на 870 млн. дол., а мав би 1 млн., але пожертвував 250 млн. дол. благодійній фундації „Temerty Founda­tion”. Він народився на Донбасі, став біженцем з батьками Раїсою та Іллею Темертеями, які були вивезені в Німеччину, а 1949 року оселилися в Монреалі. Дж. Темертей розгорнув мережу з 30 крамниць електроніки, потім створив енерґетичну компанію „Northland Power”, яка мала у 2019 році 14 газових, сонячних, вітрових та термальних електростанцій, веде бізнес у Німеччині. Нідер­ляндах, Колюмбії та Мексиці.

Часопис розповів також про вихідців з України, які стали мільйонерами у Австралії – Ларрі Кес­тель­ман з Одеси, Арґентині – Густаво Гробо­копатель з Кам’янця-Подільського, Барбадосі – Євген Мельник з Чернівців. Кілька бізнесменів збагатилися також в Польщі та Росії.

У розділі „Середній бізнес” подано відомості про 15 успішних підприємців. Серед них у США працюють Віталій Білоножко зі Звенигородки на Чер­кащині, який приїхав до США з батьками у 1992 році і заснував успішну компанію „64Audio”, яка випускає навушники і має виторг 8 млн. дол.

У США живе засновник і власник кінокомпанії „Thunder Road Films” Василь Іваник, батьки якого походять з Стрия. Його три фільми принесли 675 млн. дол. прибутку при витратах 103 млн. дол.

У США домігся успіху співвласник компаній „Citius Pharmaceuticals” і „Akrimax Pharmaceuticals” Леонард Мазур, батьки якого були біженцями з західньої України, які втекли від радянської окупації, і сам він народився в Німеччині. У час епідемії його компанія розробила успішний препарат проти важких легеневих ускладнень через коронавірус.

Як зазначено у журналі, „Citius” унікальна тим, що її керівництво складається з трьох українських американців: Л. Мазур – співвласник компанії, Мирон Голуб’як – генеральний директор, а Мирон Чуч­ман – головний лікар і виконавчий віце-президент.

Віктор Паламарчук приїхав з Славути Хмель­ниць­кої области у 2010 році й заснував успішну логістичну команію „Ukraine Express”, яка доставляє товари замовникам з України, Польщі, Чехії та інших країн.

Михайло Поцілуйко походить з родини давніх еміґрантів, співзасновник інвесткомпанії „Monticello Capital” і генеральний директор „Special Investig­ations”, кадровий військовий, який 20 років служив у Військово-Морських Силах США. Його компанія спеціялізується на розслідуваннях відмивання грошей і фінансових порушень у 20 країнах світу.

Успішні вихідці з України є також у Канаді. Це Борис Вжесневський, дідусь і бабуся якого мали пекар­ні у Тернополі та Коломиї, а сам він став власником пекарень „Future Bakery” і молочної компанії „M-C Dairy”.

В Канаді домігся успіху Борис Городинський, син воїна УПА з Волині, засновник компанії „Horo­dynsky Farms”. На 300 гектарах він вирощує щороку 100 тис. тонн цибулі і має 15 млн. дол. виторгу.

Віце-президент Світового Конґресу Українців д-р Юрій Гуцуляк став у Канаді співвласником компанії „Medical Pharmacies Group”. Його батько Ераст Гуцуляк походив з Рівного і приїхав до Канади, маючи 5 дол. готівки. Його компанія має виторг 400 млн. дол. Е. Гуцуляк спорудив будинок Посоль­ства України в Оттаві, корпуси Острозької академії. Ю. Гуцуляк заснував фундацію „Huculak Foundation” і фінансує Пласт та багато українських проєктів.

Президент і генеральний директор „Caravan Group” Іван Іванюра приїхав до Канади 1988 року і власну справу відкрив у 1997 році. Тепер його фірма має річний оборот 100 млн. дол.

Успішно діє в Канаді засновник компанії „First Generation Capital! Ігор Ігнатович, син вихідців з України. Він спонзорував фільм про Голодомор „Гіркі жнива”, заснував в Українсь­кому Католиць­кому Універ­ситеті дослідницький центр лідерства.

Юрій Мигаль народився у подружжя, яке приїхало до Канади 1958 року. Тепер він став президентом і генеральним директором інвесткомпанії „Windermere” з активами у 100 млн. дол. Ю. Мигаль відомий як щедрий благодійник, зокрема для Львова. 2017 року він був нагороджений орде­ном Канади.

Президент „Prombank Group” і Освітньої фундації ім. Петра Яцика Надя Яцик відома також тим, що надає велику допомогу Українському Като­лиць­кому та Івано-Франківсь­кому університетам.

Часопис розповів також про успішних в середньому бізнесі вихідців з України в інших країнах. Це Федір Берман з Вінничини – один з найбагатших людей в Естонії, закарпатці Хосе та Естефано Бойки в Бразилії, Мартін і Матіос Гренюки з При­кар­пат­тя в Арґентині.

За матеріялами „Forbes”.

Коментарі закриті.