5 січня, 2023

„До“ і „після“…

„Українська правда“‚ одне з провідних інтернет-видань України‚ досить несподівано відгукнулося на доволі слизьку політичну тему‚ котру досі порушували на Youtube-каналах лише найкритичніші до влади комен­татори. Тому цей відгук заслуговує на окрему увагу. Заснована у квітні 2000 року Георгієм Ґонґадзе газета після його жахливого вбивства у вересні того ж року в цілому не зійшла зі шляху якісної журналістики‚ однак‚ похвальне бажання дотримуватися загальносвітових професійних стандартів зробило „Українську правду“ значно поміркованішою‚ ніж на початках‚ нерідко – аж надто обережною в оцінках і висновках. Від 2019 року бачимо її вповні льояльною до президента Володимира Зеленського і його уряду.

Й ось 27 грудня головна сторінка „УП“ вистрілює таким недвозначним заголовком: „В Україні не залишилося жодного органу влади‚ на який не впливає Єрмак“.

Підпису нема – це текст редакції‚ тобто таким чином підкреслена колеґіяльна точка зору. Головна думка подана в узагальненому вигляді: „Чинний керівник Офісу президента (ОПУ) Андрій Єрмак залучений у всі можливі питання внутрішньої та зовнішньої політики України… При цьому в українському законодавстві немає жодного документу‚ який би давав право голові ОПУ впливати на чиновників за межами Офісу“.

Окрему деталь подано не без іронії: „Ви думаєте‚ Кулеба – міністер закордонних справ? Телефон Єрмака – от Міністерство закордонних справ“.

Водночас цим текстом редакція „УП“ анонсує велику‚ з ґрунтовним розглядом декількох найважливіших тем, статтю Романа Романюка і Рома­на Кравця‚ присвячену загальним підсумкам 2022 року‚ року війни з Росією.

Один з її розділів має назву „Пере­ро­дження Зеленського“ – і з його змістом погодиться кожен свідомий українець: після 24 лютого 2022 року президент став яскравим символом України‚ її боротьби за життя і свободу. Цього переродження ніхто не чекав – ні Московія‚ бо добре знала маштаби своєї „п’ятої колони“ в Україні‚ розгалуженість аґентури‚ проросійськість українських державних чинів і відсутність потрібної для відсічі зброї; ні Европа з Америкою‚ де були певні‚ що Київ за декілька днів впаде до ніг Путіна‚ і пропонували Зеленському політичний притулок; ні національно свідома частина українського суспільства‚ яка від 2019 року застерігала‚ що „слуги народу“ не туди ведуть країну; ні‚ очевидно‚ й сам Володимир Зелен­ський‚ бо до 24 лютого не знав і не хотів знати душі свого народу.

Але сталося те‚ що з Україною мало статися: чутлива артистична натура і вроджена інтуїція враз відкрили йому очі на правду життя‚ на правду історії. Душа президента зіллялася з душею народу.

Та знаємо‚ якою складною‚ суперечливою була і залишається українська політична реальність‚ як багато доводиться вживати неприємне слово – „але“…

Про це – далі у статті Р. Романюка і Р. Кравця: „Президент заслужено став уособленням українського спротиву, але в його команди існує чітка настанова зробити так, щоб інші кандидати на цю ролю навіть не доходили до стадії „кастинґу“. Це створює поки непомітну публічно, але досить сильну внутрішню напругу в команді та владі. Тому що люди, які так само своїми руками наближають перемогу, по суті, мають дуже обмежений потенціял на отримання заслужених визнання і пошани. Яскравий приклад – наелектризованість у стосунках між військовими командирами, включно з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та керівництвом ОПУ. Щойно хтось стає „надто популярним“, він магічним чином різко зникає з медійного поля.

Бо в української боротьби уже є одне обличчя, і ОПУ стежить, щоб воно залишалось єдиним.“

Ще глибше цю не нову для України проблематику автори заторкують у розділі „Абсолютизація президента“: Повномаштабна війна змінила також ситуацію в Кабінеті міністрів. Уряд і раніше був підконтрольний Офісові президента. Але зараз це наче спеціяльний департамент ОПУ з питань виконавчої влади… І найцікавіша зміна в проблемі абсолютизації влади – це поява неофіційного, але реаль­ного віцепрезидента. Вплив голови ОПУ Андрія Єрмака неможливо порівняти з жодним його попередником. Ні Дмитро Табачник за часів Кучми, ні Віктор Балога за часів Ющенка‚ ні Сергій Льовочкін за часів Януковича – і близько не могли впливати на той маштаб проблем, якими нині займається Єрмак… На своїй посаді Єрмак зумів так вибудувати позиціонування і близькість з президентом, що політичний клас сприймає їх як одне ціле…

За іронією долі, пов’язаність з Зеленським не передає голові ОПУ великих симпатій з боку пересічних українців“.

Де вже тут говорити про симпатії: українці‚ котрі хоч щось розуміють в політиці‚ ненавидять Єрмака‚ добре розуміючи‚ що коли він тепер‚ в умовах війни‚ має в Україні такий вплив‚ то ще більшим цей вплив був до війни. Десь тут кореняться відповіді на неминучі запитання: як сталося‚ що Україна в день нападу Московії захистила свою столицю швидше грудьми патріотичних українців‚ аніж зброєю?

Хто три передвоєнні роки роззброював Україну? Хто готував її до капітуляції? Хто і навіщо літав в Оман? Хто посилав Арахамію до Стамбулу приймати російські умови миру? Довга низка запитань! Тому наприкінці слід чекати ще незручнішого‚ але не менш логічного: чи справді йдеться про „двох“ президентів – до і після 24 лютого?

Щоб перевірити це‚ щирі прихильники Зеленського повинні знайти спосіб позбавити його вельми сумнівного‚ щоб не сказати гірше‚ довоєнного оточення‚ ні більше‚ ні менше – врятувати від Єрмака і єрмаківщини. Створити якісно нову ситуацію для України і для її президента: між народом і Зеленським не сміє бути жодної темної сили.

Варто спробувати! Хоч це буде дуже нелегко. Єрмак – „твердий горішок“‚ неабиякий психолог. Маючи досить підстав вважати українців за „лохів“‚ він сподівається‚ що й війна їх не змінить – вже он умлівають від „умілєнія“‚ чуючи з його уст „щирі патріотичні слова“.

Українці мусять отямитися! Отя­митися вже сьогодні‚ а не завтра на Майдані! Ці „психологи“ дають вам нагоду відчути себе на Майданах героїчною нацією‚ а поміж Майдана­ми знов і знов беруть вас під ноги – в момент‚ коли ви найвище підстрибуєте від почуття виконаного обов’язку‚ вони спритненько висмикують землю з-під ваших ніг.

У Зеленського є тільки одна-єдина можливість залишитися президентом по війні – жити і діяти так‚ щоб батьки і матері полеглих в боях воїнів побачили в ньому свого сина.

Які ознаки мали б засвідчити‚ що він здатний на це?

Перша – скасування Офісу з усіма фальшивими „слугами“ і „кротами“.

Друга – одночасний з перемогою у війні розпуск Верховної Ради.

Третя – радикальне перезавантаження складу уряду‚ формування нового‚ схваленого европейсько-американськими економічними експертами.

Четверта – створення Стратегічної ради повоєнного розвитку Українсь­кої держави‚ з залученням до неї найавторитетніших українців з військових‚ наукових‚ літературних‚ філософських‚ церковних і волонтерських середовищ.

П’ята – з віднайденням шляху в майбутнє призначити вибори до Верховної Ради для негайного ухвалення проґресивних законів‚ які дадуть поштовх для бурхливого‚ з активним приходом закордонних інвестицій‚ розвитку української економіки.

Які є шанси‚ що це все може здійснитися? Майже ніяких. Їх треба створити. Почати з того‚ що в наші „айтішні“ часи вже виглядає віджилим і тривіяльним. Насправді – ні. Попри незмовкний галас безлічі охочих потеревенити в соціяльних мережах‚ в українській спільноті були‚ є і будуть мислячі‚ чесні і відповідальні люди. Оскільки кожна така людина відчуває себе особистістю‚ то‚ звісно‚ має власні погляди на життя і довколишній світ. Але при цьому вони єдині щодо того‚ щоб „підняти червону калину“ і навіки розвіяти чорну журбу Матері-України.

Було б занадто нескромно – визначати‚ хто достойний цього списку‚ можу лише декількома прізвищами дати зрозуміти‚ якого рівня загальнонародної довіри мали б бути ці особистості. Юрій Щербак‚ Валерій Чалий‚ Мустафа Джемілєв‚ Валерій Пекар‚ Володимир Єрмоленко‚ Мико­ла Томенко‚ Павло Шеремета‚ Віталій Портников‚ Михайло Басараб‚ митрополит Борис Ґудзяк‚ митрополит Епіфаній‚ головний рабин Моше Асман. Ймовірно‚ була б рація додати колишніх президентів‚ не беручи при цьому до уваги ні їхніх заслуг‚ ні „заслуг“.

Список має бути значним‚ навіть вичерпним. Саме в цьому полягатиме можливий вплив „Відкритого листа до президента Зеленського“.

А зміст – простий і ясний‚ як Божий день: „Пане Президенте‚ або Ви зрікаєтеся довоєнного антиукраїнського політиканства і з нашою та всенародною підтримкою починаєте творити історію нової‚ української України‚ інституційно розвинутої демократичної держави‚ або повоєнне українське суспільство обійдеться без Вас“.

Коментарі закриті.