26 січня, 2023

Документи з ворожого архіву

У видавництві McGill-Queen’s University Press вийшла важлива книга про український визвольний рух. Вперше англійською мовою видано всі найважливіші документи про ОУН та УПА від 1929 до 1955 років, та структур, які боролися з ними. Колись ці документи були недоступними, бо зберігалися в секретних архівах. Потім багато західних дослідників не могли використовувати їх через мовний бар‘єр. Зроблено минуле доступним.

Оскільки Росія веде війну проти самого існування української держави та нації, реанімуючи пропаґанду радянської доби, яка зображувала українців колабораціоністами нацистів і фашистами, досвід українського націоналістичного підпілля до, під час і після Другої світової війни набуває нового значення.

Протягом десятиліть боротьби з українським націоналістичним рухом та Українською повстанською армією (УПА), яка тривала до середини 1950-их років, радянські антиповстанські сили накопичили вичерпний і великий архів документів, вилучених в ОУН та УПА. Воло­димир В’ятрович і Любомир Луцюк підготували та ретельно анотували добірку цих документів у ворожих архівах, надаючи першоджерела, які радянська влада зібрала та вважала корисними для кращого розуміння своїх опонентів і, таким чином, забезпечення їх знищення, кампанії, яка врешті провалилася.

Документи, вилучені у повстанців, і радянські аналізи про них проливають світло на широкий спектр досвіду підпілля: як рух боровся за підтримання дисципліни та моралі, як він мав справу з підозрюваними інформаторами та як він чинив опір безжалісній радянській державі, покладаючи основи продовження української боротьби проти іноземного ярма.

Коментарі закриті.