8 грудня, 2016

Депутат парляменту Британії закликала визнати Голодомор геноцидом

ЛОНДОН. – 1 грудня депутат британського парляменту від Лейбористської партії Рупа Гук закликала уряд проявити солідарність з українським народом і офіційно визнати Голодомор 1930-их років геноцидом.

Р. Гук, яка в британському парляменті представляє виборчий округ Центральний Ілінґ і Актон, що в західньому Лондоні, сказала, що без такого визнання українці почуваються забутими.

Однак‚ провідник Палати громад Дейвид Лідінґтон, який у минулому Кабінеті Прем’єр-міністра Дейвида Кемерона був міністром у справах Европи, сказав, що питання щодо терміну „геноцид“ мають вирішувати судді.

Р. Гук, яка 26 листопада брала участь у заходах з нагоди Дня пам’яті про Голодомор в Українській автокефальній православній церкві в Актоні, відзначила, що британський уряд пасе задніх у визнанні сталінського голоду актом геноциду.

„Це звірство було викрите британськими журналістами, але британський уряд досі не визнав його геноцидом, – сказала Р. Гук, яка до обрання в парлямент працювала викладачем і журналістом. – Чи можемо ми отримати термінову заяву про це, чому ми досі не зробили цього вслід за іншими країнами? Українці почуваються забутими, а їм потрібна наша солідарність, бо зараз на них напали знову“.

Д. Лідінґтон, який виступав від імени уряду, сказав, що клясифікувати цей історичний злочин як геноцид можуть лише судді.

„Принцип, яким керується уряд, вам відомий. Він полягає в тому, що, на наше переконання, рішення про термін „геноцид“ – через те, що він має потенційно кримінальні наслідки в наш час стосовно тих, хто виконував ці геноцидні дії, – повинні ухвалювати судді, а не уряди, – сказав Д. Лідінґтон і додав‚ – але це не повинне жодною мірою применшувати нашого почуття жаху від того, що діялося в Україні в 1930-их роках“.

Провідник Палати громад запевнив: „Пам’ятаємо жахи, які діялися в ті часи, і своєю зовнішньою політикою робимо все можливе, щоб таке не повторилося“.

У 2008 році, на 75-ту річницю Голодомору, британський уряд визнав сталінський терор голодом злочином проти людства, однак‚ не використав терміну „геноцид“.

Голова Асоціяції Українців Великої Британії Петро Ревко привітав той факт, що питання Голодомору було порушене в британському парляменті.

„Ми повинні повернутися до цього питання і домагатися запевнень у тому, що такий юридичний процес буде розглянутий перед 85-ою річницею цього геноциду“, – сказав П. Ревко.

1 грудня

Коментарі закриті.