12 травня, 2022

День перемоги в Україні, Росії і світі

У Варшаві російського посла Сергія Андрєєва облили червоною фарбою.

У Росії 9 травня відзначали День перемоги над нацистською Німеччиною в Другій світовій війні на тлі так званої „спеціяльної військової операції“ – так влада РФ називає повномаштабне неспровоковане вторгнення в Україну. Причиною „операції“ Володимир Путін назвав дії США і країн НАТО, які, за його словами, відмовили Росії у ґарантіях безпеки і готували Україну до наступу на російські „історичні землі“, включаючи окупований Москвою Крим.

Перед Днем перемоги низка британських й американських ЗМІ з посиланням на джерела у розвідці писали, що В. Путін – у зв’язку з невдачами, яких зазнає російська армія, – може оголосити Україні війну або заявити про мобілізацію.

Таких заяв В.Путін не робив. На трибуні на Красній площі були керівники Росії – голова уряду РФ Михайло Мішустін, заступник В.Путіна в Раді безпеки Дмитро Медведєв, патріярх Кирило. Параду приймав міністер оборони Росії Сергій Шойгу.

Повітряну частину параду скасували. З’явилися повідомлення про затримання у низці міст Росії, де люди принесли плякати антивоєнного змісту. До такої форми протесту закликав, зокрема, рух „Весна“. Росія скасувала повітряну частину параду 9 травня у Москві, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Самарі, Ростові-на-Дону та інших великих містах ніби через погодні умови. Насправді польоти скасували, оскільки російські літаки у деяких містах можуть зустріти на шляху українські переносні зенітно-ракетні комплекси.


У Варшаві російського посла Сергія Андрєєва облили червоною фарбою.

Посол Росії у Варшаві Сергій Анд­рєєв прибув до кладовища радянських воїнів, щоб покласти вінок. Однак його оточили українські активісти, виникла сутичка, у результаті якої посла облили червоною фарбою під вигуки „Фашисти!“. Багато людей прийшли з прапорами України, інші були вдягнені в білі простирадла, вимазані кров’ю, вигукуючи антивоєнні гасла. Невідомі залишили жовтою-синьою фарбою напис „Убити Путіна“ на одному з постаментів барельєфу радянських воїнів. Спеціяльні служби вивели напис до того, перш ніж туди прибув посол Росії.

Напис був нанесений незважаючи на те, що поліція патрулювала територію цвинтаря.


В Україні 9 травня також відзначали День перемоги над нацизмом – але без масових заходів. Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт щодо встановлення державного свята Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня та створення умов для святкування Дня Европи разом з іншими. Законопроєкт був зареєстрований групою нардепів із різних фракцій та груп на чолі з Володимиром В’ятровичем.


Українська співачка Таїсія Повалій виступила на концерті в Москві, приуроченому Дню перемоги.

Вона вийшла на сцену в білій дов­гій сукні і виконала українську „Пісню про рушник“. Сцена, на якій співала Повалій, була прикрашена георгіївськими стрічками. Користу­вачі мережі відзначили, що це – верх цинізму. У залі сиділи російські генерали, які віддавали накази вбивати українців.


Українська громада Відня разом з австрійськими друзями України у День пам’яті та примирення провели акцію „День визволення: пам’ять замість святкування війн і парадів“ на площі Шварценберґ­платц, де розташований пам’ятник воїнам Чер­vоної армії, полеглим у боях з нацистами за свободу і незалежність народів Европи.

Останній використовувався росіянами у своїй воєнній пропаґанді та з метою підтримання культу „побєдобесія“. З виступами та словами підтримки України до відвідувачів звернулися австрійські міжнародні політики, діячі культури та науки, також відбулися трансляція відеозвернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня пам’яті і примирення та виступ Посла України в Австрії Василя Химинця.


Щоб підтримати зусилля добровольчого медбата „Госпітальєри“, який рятує поранених українських бійців на фронті, у центрі Вашін­ґтона відбувся благодійний концерт. Президентка організації „Українські активісти США“ (USUA) Надія Шапо­ринська, яка разом зі своїми колеґами долучилася до проведення благодійної акції, розповіла: „У той час, як Росія продовжує свої спроби знищити Україну, її народ та її культуру й чинить геноцид проти України, наша організація провела благодійний концерт за участи маестро гри на бандурі Юліяна Китастого“. Органі­заторами концерту виступили „Українські активісти США“ (USUA) за спонзорської підтримки Україн­ського дому в Вашінґтоні, Посольства України в США й особисто Посла України в США Оксани Маркарової.

Коментарі закриті.