9 лютого, 2023

Дарія Ребет вірно служила рідному народові

Родина Ребетів (зліва): Дарія, Андрій (помер 11 січня 2023 року), Оксана, Лев. Мюнхен, 1956 рік. Фото з книги М. Посівнич. „Нарис життя Дарії Ребет-„Орлян“. Львів: Літопис УПА, 2013.

Серед героїв України на особливу шану заслуговує Дарія Ребет, яка з молодих років та протягом свого життя вірно і жертвенно служила рідному народові. Д. Ребет народилася 26 лютого 1913 року в родині Цісик, її батько був сином греко-като­лицького священика, а мати Олена (Леся) Федорович також була знаною патріотичною діячкою. Дарія Цісик підлітком увійшла до Україн­ської військової організації, згодом – до ОУН. Ці зв’язки вона приховувала від батьків. У 1930-их роках вона вивчала право у Львівському університеті, але звідси на внесок польської влади її було звільнено і тільки згодом їй вдалося здобути ступінь маґістра права у Католиць­кому університеті в Любліні. Потім в її житті були незгоди, пов’язані зі смертю матері та згодом із активною діяльністю в українському патріотичному русі. В березні 1939 році була арештована поляками.

Вона співпрацювала з видатними патріотами Украї­ни і у своїй співпраці зустріла свого майбутнього чоловіка Лева Ребета.

Дарія і Лев Ребети на початку німецько-радянської війни були ув’язнені німцями. Її звільнили з ув’язнення за тиждень до народженням сина. 1942 року вона народила сина Андрія, але залишилася активною діячкою у націоналістичному підпіллі.

Наприкінці 1944 року подружжя Ребетів після трирічної розлуки зустрілося у Відні.

Тернистий шлях пройшла родина Лева Ребета, одного з провідних і заслужених діячів ОУН. Він загинув на сходах будинку у Мюнхені, де знаходилась редакція журналу „Україн­ський самостійник“. Вбивцею був аґент КГБ Богдан Сташинський.

Пішов з життя у Мюнхені Андрій Ребет, син Лева і Дарії – великий патріот України. Дарія Ребет у повоєнний час жила в Німеччині, очолювала Політичну раду ОУНЗ і перебувала на цій посаді до червня 1991 року. При її співпраці створено міжнародну Ліґу жінок в екзилі, в якій, крім українок, об’єдналися представництва жінок-еміґранток різних національностей. Постійним секретарем Ліґи була Дарія Ребет, яка вела журналістську працю. Померла Дарія Ребет 5 січня 1992 року в Мюнхені, де була похована при співучасті української патріотичної діяспори. 30 жовтня 2010 року її останки та її чоловіка Л. Ребета урочисто були перепоховані у Львові на Личаків­ському цвинтарі. 19 березня 2017 року в Стрию урочисто відкрили і освятили меморіяльну дошку Дарії Ребет-Цісик. На честь родини Ребетів відбуваються урочисті зустрічі.

Коментарі закриті.