26 травня, 2017

Говорили про Патріярха Йосифа Сліпого 

Вітальне слово о. Степана Білика.

ВИПАНІ, Ню-Джерзі. – На відзначення 125-ліття від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого 18 травня про нові грані його особи та спадщини говорили в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі. Захід організовано за сприянням Рути Чолган-Ленчур. Директор Центру студій спадщини Патріярха Й. Сліпого, що діє при Релігійному товаристві українців католиків „Свята Софія“ США д-р Ірина Іванкович розкрила маловідомі, а то й незнані аспекти особистості Патріярха.

В основу своєї доповіді вона поклала дослідження літературних зацікавлень Патріярха, які дають змогу пізнати його насамперед як людину. Саме про це розповів двотомник „Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство“, який минулого року вийшов у львівському видавництві „Артос“ і отримав нагороду „Найкраща книга 23-го форуму видавців“ у Львові.

Праця над цією тематикою розпочалася у 2013 році в архівах Центру студій спадщини Патріярха Й. Сліпого, який співпрацює з Музейно-меморіяльним комплексом „Рідна хата“ ім. Патріярха Й. Сліпого у його родинному селі Заздрість на Тернопільщині.

Саме американське Товариство „Свята Софія“, а передусім його колишня голова д-р Романа Навроцька, доклали максимум зусиль, аби в 1990-их роках викупити це родинне обійстя Блаженнішого і побудувати на його території музейний комплекс. Цього року тут відбудеться уже третя благодійна школа англійської мови для дітей-сиріт, переселенців, семінаристів.

Присутні поділилися спогадами про приїзд Патріярха Йосифа до США у 1968 році, переглянули документальний фільм про літню школу англійської мови у Заздрості, ознайомитися з виставкою „Заповіт Патріярха Йосифа Сліпого“ та придбали нові видання Товариства „Свята Софія“ США.

 

Коментарі закриті.