15 червня, 2016

В УПЦ пом’янули Патріярха Мстислава

Відслужили Панахиду оо. Василь Шак (зліва) та Василь Пасакас. (Фото: Левко Хмельковський)

САВТ-БАВНД-БРУК‚ Ню-Джерзі. – 11 червня 1993 року в Канаді помер Патріярх Київський і всієї Руси-України Мстислав І (у миру Степан Скрипник) — хорунжий Армії УНР, визначний український церковний діяч, Патріярх Київський і Всієї України Української Автокефальної Православної Церкви, Патріярх Київський і всієї Руси-України Української Православної Церкви (УПЦ) Київського Патріярхату.

Його поховали у крипті собору св. Андрія Первозваного Української Православної Церкви США в Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі, де 11 червня при саркофагу Патріярха відслужили Панахиду оо. Василь Шак, Василь Пасакас та Іван Лишик в присутності громади.

С. Скрипник у 1942 році у Катедральному соборі св. Андрія Первозваного у Києві був висвячений на Єпископа Переяславського Української Православної Церкви.

1949 року на соборі в Ню-Йорку Архиєпископа Іоана (Теодоровича)  було обрано Митрополитом УПЦ у США, а Єпископа Мстислава  — заступником Митрополита та головою Консисторії.

Владика Мстислав Збудував церковно-меморіяльний комплекс у Савт-Бавнд-Бруку.

На Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 6 червня 1990 року, з участю понад 700 делеґатів з усієї України обрано його Патріярхом Київським і всієї України. Після створення 1992 року УПЦ КП, проголошений її предстоятелем з титулом Патріярха.

Коментарі закриті.