21 липня, 2022

В Росії видали „Холодний Яр“

Юрій Митрофаненко під час презентації. (Фото: Ігор Філіпенко)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – У розпал російсько-української війни у  Росії вийшла друком книга  Юрія Горліса-Горського „Холодний яр“. Це не просто яскрава розповідь про криваву боротьбу наших земляків проти тих же російсько-більшовицьких окупантів сто років тому, це – книга-символ, книга-знак. 

Саме „Холодний яр“, вперше виданий на теренах Західної України, був своєрідною енциклопедією національно-визвольної боротьби, ґрунтом і джерелом пробудження національної свідомости під час Другої світової війни, коли тисячі українців, уже вражені червоною пропаґандою, під впливом твору Ю. Горліса-Гор-ського  поверталися до національного усвідомлення і ставали до лав тих, хто намагався у протистоянні диктаторів Гітлера і Сталіна вирвати державність України. Книгу переклав російською мовою харківський історик Сергій Лунін. Очевидно, це було зроблено ще до початку широкомаштабних бойових дій. 

Ясна річ, „Холодний Яр“ не міг би вийти в Росії без відповідного коментаря – вступну статтю написав російський історик Олександр Шубін, і вона, як і слід очікувати, має проімперський  акцент.

Навряд чи видання книги помітили б в Україні, якби не краєзнавець, громадський діяч, член топонімічної комісії міської ради Кропивницького Юрій Митрофаненко. Його повідомлення у Фейсбуці про презентацію книги нині, на відміну від попередніх часів, викликало обурення і навіть прямі вимоги не проводити презентацію видання, в якому нашу національну визвольну боротьбу називають громадянською війною. 

Як би там не було, але видання в Росії „Холодного Яру“ – одна з крапель тієї контрпропаґанди, яку ми ведемо покищо слабувато. Особливо щодо російської молоді, яка  мала б стати основною рушійною силою повалення путінського режиму.

Ясна річ, зауважив Ю. Митрофаненко, це не означає, що росіяни прочитають та одразу змінять ставлення до українців, більше  того, вони можуть почати нас ще більше ненавидіти, переконавшись наскільки затято ми боремось за свою свободу. 

Коментарі закриті.