12 травня, 2016

В пам’ять Зеновія Стельмаха

Св. п. д-р Зеновій Стельмах

Кожна людина‚ яка знала св. п. д-ра Зеновія Стельмаха‚ збереже пам’ять про нього. І ось такою я тут між ними. Я завжди буду вдячна мої добрим приятелям за їх поміч мені, яку я від них одержала. Д-р З. Стельмах був моїм сусідом з України. Жив на хуторі у віддаленні від нас на 10 кілометрів по сусідстві з Золотниками, яке ми звали містечком на нашій Підгаєччині.

Родина Стельмахів на цілу околицю була знана і всіма шанована. У родині були дві дочки і троє синів. З. Стельмах народився 1 вересня 1918 року. Початкову освіту здобув у Золотниках, але батьки, маючи родину у Польщі‚ послали двох синів до родини і до школи. Коли почалася війна, З. Стельмах повернувся в Україну.

На еміґрації З. Стельмах був у таборі Реґенсбурґ. У США закінчив студії у Мишиґенському стейтовому університеті у 1955 році докторатом. Викладав у Гайленд-Парк коледжі і в Овкленд Комюнеті Коледжі, звідки пішов на емеритуру.

Він був активний у церковних і громадських організаціях. А саме був членом управи Головного комітету підгаєчан і членом Редакційної колеґії. Багато років був секретарем‚ а теж касиром.

Завдяки родині Стельмахів, було перевидано Образ Зарваницької Божої Матері із підписом Йосифа Сліпого тa старанням Сестри Софії яка працювала у Римі. Образ у накладі 5,000 примірників було переслано на Україну, а головно до Зарваниці.

Після студій, у 1958 році‚ З. Стельмах одружився з Оксаною Дудкевич. Вони прожили щасливо 58 років та виховали доню Соню та сина Адріяна. Д-р З. Стельмах помер 25 лютого 2016 року і залишив у великому горі дружину Оксану‚ сина Адріяна‚ дочку Соню з чоловіком Брадом Клифордом‚ внуків Матея, Стефанію і Павла Клифордів‚ дальшу родину в Америці і Україні. Як землячка з нашої Підгаєччини‚ складаю щирі співчуття усій родині покійного не лише від себе самої‚ але від всіх підгаєччан‚ розкинених по світі і на рідній землі.

Вічна Йому пам’ять!

Коментарі закриті.