27 жовтня, 2017

В Еспанії провели український фестиваль

З жовто-блакитним прапором на вулицях Еспанії. (Фото: Георгій Лук’янчук)

БАРСЕЛЬОНА. – III фестиваль української культури „Ucraniа Fest“, у якому взяли участь понад 100 мистців, відбувся 15-17 вересня в Еспанії, у містах Барсельона та Лорет де Мар. Під час зустрічі з мистцями Генеральний консул України у Барсельоні Оксана Драмарецька розповіла про роботу дипломатичної установи та обговорила з головою секретаріяту Товариства зв’язків з українцями за межами України „Україна-світ“ Аллою Кендзерою та президентом Української асоціяції „Джерело“ (Барсельона) Ольгою Дзюбан перспективи розвитку культурних зв’язків між двома країнами.

На урочисте прийняття до Генерального консульства України у Барсельоні, яке розпочалося з Гимну України у виконанні Народного артиста України Володимира Талашка, завітали дипломати з 17 країн. Крім концертів, на площах відбувалися покази мод, майстер-кляси, шахові турніри, ярмарки народних майстрів та різноманітні конкурси. На переможців очікували квитки на лети в Україну. У місті Лорет де Мар киянки в одягу різних реґіонів України пройшли вулицями міста. На площі звучали українські пісні.

У фестивалі в Барсельоні взяли участь понад 100 співаків, музикантів, артистів, художників, дизайнерів, модельєрів, аніматорів та народних майстрів з Києва, Львова, Кривого Рогу, Полтави, Черкас та інших міст України, серед яких народні артисти Леся Горова, Світлана Мирвода, В. Талашко, заслужені артисти України Зоя Тимченко, Юрій Вернигор, заслужені майстри народної творчости Володимир Шерстій та Наталка Свиридюк, а також художні колективи з України, Угорщини, Грузії, Катальонії.

Учасники фестивалю та представники української діяспори в Еспанії в українських строях пройшли вулицями Барсельони.

Заключний концерт на площі Вірей Амат тривав понад п’ять годин. Величезні ляльки-мотанки прикрасили концертку сцену. Тут же проходили частування українськими короваями, майстер-кляси, конкурс на найкращу вишиванку, показ колекцій народного одягу та моделей від театру костюмів „Панночка“, дизайн-студії „Артіль-моди“, відомої дизайнерки Олесі Теліженко, а також шаховий турнір.

Артисти відвідали свято першого дзвінка в обох українських школах Барсельони. Організували свято Товариство зв’язків з українцями за межами України „Україна-світ“ та Українська асоціяція „Джерело“.

Численні зустрічі засвідчили, що в Еспанії є багато друзів, котрі цікавляться подіями в Україні і бажають українцям перемоги у боротьбі за незалежність і територіяльну цілісність.

Гимн фестивалю написала і виконала улюблениця барсельонської публіки, композитор та поетеса, Народна артистка України Леся Горова. Символом фестивалю стали ляльки-мотанки в зріст людини, які виготовили в Полтаві Н. Свиридюк та Інна Александрова.

Коментарі закриті.