12 січня, 2023

В академії провели оцифрування стародруків

У Національному університеті „Острозька академія“ 28 грудня 2022 року відбулася презентація результатів ґрантового проєкту зі збереження та оцифрування стародруків і рідкісних книг.

Авторами проєкту стали працівники університетського музею та Інституту дослідження української діяспори ім. проф. Любомира Винара, адже вони опікуються найціннішими виданнями, що зберігаються в Острозькій академії.
Із вітальним словом виступив директор Навчально-науового інституту соціяльно-гуманітарного мене­джменту Максим Карповець: „Ідея цього проєкту в нас уже жевріла давно, але нам вдалося це втілити в життя завдяки підтримці Стабіліза­ційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини і Ґете Інституту“.

До слова також запросили директорку Інституту дослідження української діяспори ім. проф. Л. Винара, члена команди проєкту Аллу Ата­маненко, яка розповіла про колекцію інституту, її цінність та унікальність: „У нас досить потужна бібліотека, яка містить близько 40 тис. видань, колекції наукових інституцій, громадських організацій та приватних осіб. Я сподіваюся, що після завершення проєкту ми продовжимо сканування наших рідкісних видань і вони будуть доступні читачам, науковцям й збережені для наступних поколінь“.

Керівниця проєкту, директорка Музею історії Анастасія Хеленюк розповіла про колекцію стародруків та рідкісних книг, у експозиції якої відбулася презентація.
Здійснення проєкту стало можливим завдяки фінансовій підтримці у розмірі 13 тис. евро, яку надав Ста­білізаційний фонд культури та освіти Німеччини та Ґете Інституту. Також для ориґіналів найбільш цінних книг, що в умовах війни опинились під загрозою знищення, придбали необхідне обладнання для створення правильних мікрокліматичних та безпекових умов їх збереження.

Співробітник Музею історії Віталій Бондарчук, який був оператором з оцифрування книг, розповів гостям про особливості проєкту.

Комунікаційна менеджерка проєкту Ольга Шляхова додала, що в процесі проєкту відбувалась популяризація книг, представлених у колекції.

Коментарі закриті.