19 листопада, 2020

Вітраж присвятили канадським українцям

ЛОНДОН. – У церкві св. Якова  з’явився новий вітраж, присвячений канадським українцям, які воювали у війську Британської імперії під час Другої світової війни.

У свій час саме в цій церкві одружувався всесвітньо відомий письменник Оскар Вайльд. Парафіянами цієї церкви були творець улюбленої багать­ма історії про Пітера Пена Джеймс Баррі, винахідник пеніциліну Олександр Флемінґ та засновник всього скавтського руху Роберт Бейден-Павелл.

Вітраж присвячено канадським украї­н­цям. (Фото: Роман Ричкович)

То до чого ж тут українці? Про це вдалося дізнатися від професора Королівського військового коледжу Канади в Кінґстоні, Онтаріо, Любоми­ра Луцюка, з ініціятиви якого відбулося встановлення вітражу.

За його словами, приблизно 45 тис. українців брали участь у Другій світовій війні у війську Британської імперії. Тисячі з них були з Канади і багато з них не повернулись додому, захищаючи світ від нацистських загарбників. А ще саме канадські старшини українського походження відіграли важливу ролю у порятунку українців після війни, депортація яких до СРСР для більшости означала заслання та розстріли.

Зокрема, під час війни старшини українського походження організували Асоціяцію українських військовослужбовців Канади та „Лондон­ський клюб” у приміщенні, що було прибудовою до церкви св. Якова. Згодом вони організували там Цент­раль­не українське бюро допомоги з фінансовою підтримкою українців з Канад­ського фонду допомоги та Об’єдна­ного українсько-американського комітету допомоги. Це бюро допомагало рятувати українських політичних біженців та переселенців.

Саме тому десятки тисяч українців змогли розпочати нове життя в Европі, Канаді, США та Австралії. Згодом вони стали тією українською діяспорою, що продовжувала боротьбу за свободу України, завжди нагадуючи світові про злочини проти людства, що їх скоїли радянський та нацистський режими в Україні.

„Я був незнайомцем і ти дав мені прихисток” – такий напис на вітражі увічнює пам’ять про українців, які попри різне походження, різні долі та різні війни, не забули про те, що вони українці. Пам’ять про те, що вони змогли об’єднатися та разом подолати ті важкі часи, які принесли Україні два окупаційні режими.

ВмикайУкраїнське

Коментарі закриті.