12 травня, 2017

Війна пам’ятників триває 

Пам’ятник воякам УПА у Польщі в селі Грушовичі Підкарпатського воєводства до руйнування.

26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства Польщі група невідомих осіб знищила братську могилу вояків УПА і вчинила наругу над Державним гербом України – тризубом. Руйнування пам’ятника в селі Грушовичі спричинило хвилю обурення в Україні. Його засудили Міністерство закордонних справ України (МЗС) та Український інститут національної пам’яті.

27 квітня МЗС оприлюднило заяву:

„В Україні обурені демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам’ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Це відверта провокація в переддень вшанування 70-их роковин злочинної акції „Вісла“ – очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати. Нашим спільним завданням є спокійно вреґулювати цю ситуацію комплексно‚ в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду.

Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз’ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно леґалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам’яті з 1994 року.

Вже домовлено про проведення найближчими днями у Варшаві двосторонніх консультацій з участю керівництва  Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди“.

Український інститут національної пам’яті 27 квітня оприлюднив заяву, у якій зокрема сказано: „Український інститут національної пам’яті готовий до поновлення співпраці з польськими партнерами відразу після відкритого та прозорого розслідування всіх фактів нищення українських місць пам’яті, що мали місце протягом 2014-2017 років, притягнення до відповідальности винуватих осіб та відновлення і леґалізації знищених українських пам’ятників коштом польської сторони“.

Аналогічних заяв з боку польської влади чи державних установ покищо немає.

Об’єднання українців Польщі вважає демонтаж пам’ятника антиукраїнською провокацією, навмисне організованою незадовго до відзначення 70-их роковин операції „Вісла“. Головні заходи з відзначення цієї сумної дати тривали 28 квітня-1 травня в Перемишлі, поблизу якого розташоване село Грушовичі, в минулому повністю заселене українцями.

Місце, де стояв пам’ятник воїнам УПА. Фото зняти 27 квітня. (Фото: Остап Козак)

Місце, де стояв пам’ятник воїнам УПА. Фото зняти 27 квітня. (Фото: Остап Козак)

Польські радикали з організації „Націоналістичний рух“ кажуть, що вони демонтували пам’ятник на кладовищі, оскільки він встановлений нелеґально. Крім цього, вони говорять, що під пам’ятником у Грушовичах ніхто не похований. Радикали, які розібрали грушовицький монумент, називають себе „громадськими активістами“ й запевняють, що невдовзі вони візьмуться за наступні українські військові меморіяли.

Олександер Колянчук, український історик, який досліджує минуле Перемишльщини розповів для Радіо Свобода, що меморіяльний пам’ятник на грушовицькому цвинтарі відкрили 10 жовтня 1994 року. Встановлення цього монумента відбулося під час ІІ з’їзду Спілки українців-політв’язнів сталінського періоду, що 23 роки тому відбувся в Перемишлі. На кладовищі у Грушовичах є три українські військові поховання часів Першої світової війни, а також кілька могил воїнів УПА. Встановити точні місця поховання інших повстанців, які поховані в Грушовичах, було б доволі складно, адже сучасників тих подій уже нема серед живих.

Ситуацію навколо українського пам’ятника в Грушовичах прокоментував Даріюш Матерняк, головний редактор польсько-українського порталу „PolUkr.net“. За його словами, випадки знищення українських пам’ятників були й раніше, загалом зареєстровано 14 таких випадків. Та раніше це ставалося вночі, а організатори демонтажу в Грушовичах хочуть створити прецедент. Вони кажуть, що їхні дії – це громадянська акція, що вони усунули нелеґально встановлений пам’ятник. І це небезпечно, бо сприйматиметься як дозвіл на аналогічні дії в майбутньому.

Демонстративний демонтаж пам’ятника був розрахований на те, аби збурити суспільну думку й налаштувати українців проти поляків. Польські аналітики неодноразово звертали увагу на те, що у „війні пам’ятників“ між Польщею та Україною зацікавлена Росія.

105 польських пам’ятників є в Україні. Протягом останніх двох років Український інститут національної пам’яті працював над створенням механізмів узаконення польських пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених в Україні без будь-яких погоджень з центральними чи місцевими органами влади в період з 1991 по 2017 роки.

Коментарі закриті.