21 вересня, 2023

Від зірки балету до героїчного захисника України

Олександр Шаповал

КИЇВ. – 17 вересня минулого року в Національній опері України прощалися з Олександром Шаповалом – провідним артистом балету, котрий віддав життя за свободу рідної України. 12 вересня виповнилося рівно рік від трагічної загибелі відомого артиста, який пішов добровольцем на фронт у віці 47 років, не маючи жодного бойового досвіду. На сцені Національної опери України впродовж 28 сезонів він був одних з провідних артистів колективу, успіш­но втілив понад 30 різних персонажів з клясичного, національного і сучасного репертуару.

Олександр Шаповал служив ґранатометником. (Фото з родинного архіву)

У театр він прийшов у 1993 році, коли молодому артисту виповнилося 18 років. До першої річниці з дня загибелі артиста 15 вересня Націо­нальна опера України присвятила пам’яті О. Шаповала балет „Грек Зорба“, де він свого часу з великим успіхом виконував одну з головних ролей – американця Джона.

У перші ж дні війни Олександр став на захист Батьківщини, спершу служив в територіяльній обороні, захищаючи Київ, а після деокупації Київщини пішов на фронт, як рядовий солдат, опанувавши професію ґранатометника.

Життя Олександра трагічно обірвалося під Майорськом на Донеч­чині рік тому.

Нещо­дав­но родина героїчного артиста одержала орден Князя Ярослава Мудрого, яким нагородили О. Шаповала.

Коментарі закриті.