5 травня, 2017

Відкрито пам’ятник „Чорним запорожцям“

Відкриття пам’ятника „Чорним запорожцям“ в Золотоноші. (Фото: Олександер Костирко)

 

До 100-річчя Української революції 

ЗОЛОТОНОША, Черкаська область. – 29 квітня в місті відкрито пам’ятник „Чорним запорожцям“. Саме в Золотоноші відбувся бій, в якому українці здобули перемогу над московськими більшовиками. А до того „Чорні запорожці“ пройшли через центральну Україну, звільняючи її міста та села від більшовиків.

Цей бій 15 лютого 1920 року під мурами старовинного Свято-Успенського собору та на кризі річки Золотоношки став фактично останньою точкою Першого зимового походу. Наступного дня війська Армії УНР отримали наказ покинути Лівобережжя і відвернути на захід – місію переможного походу було виконано.

„Чорні запорожці“ – кінний дивізіон 2-го Запорізького полку (згодом 1-ий полк Чорних запорожців) – військове формування Армії Української Народної Республіки в 1918-1920 роках. Дивізіон було розгорнуто з кінної сотні 2-го Запорізького полку в грудні 1918 року. Восени 1919-навесні 1920 років дивізіон, розгорнутий в кінний полк, взяв участь у рейді по тилах ворожих військ – Першому Зимовому поході Дієвої Армії УНР, під час якого відзначився як найбільш боєздатна військова частина.

9 лютого 1918 року в селі Байбузи штаб полку одержав наказ про приєднання до Київської групи отамана Юрка Тютюнника, при цьому полк „Чорних запорожців“ і Мазепинський кінний полк зводились в бриґаду на чолі з полковником Петром Дяченком. 10 лютого вояки полку, продовжуючи похід, вступили до містечок Білозір’я та Сміла Черкаського повіту. 13-15 лютого провадили бої за Золотоношу.

У травні 1920 року, після повернення з походу, полк був інтернований поляками, наприкінці літа 1920 року увійшов до складу 1-ої Запорозької дивізії Армії УНР, брав участь у радянсько-польській війні.

Відомий однострій, завдяки якому бійці кінного дивізіону ввійшли в історію як „чорні запорожці“, було пошито у Кременчуці наприкінці січня 1919 року. Запорожці мали старовинну козацьку зачіску – „оселедець“ (довге пасмо волосся на поголеній голові).

На торжестві голова обласної адміністрації Юрій Ткаченко вручив нагороди воїнам, які відстоюють свободу України на Донбасі та тим, хто відзначився під час подій на Майдані. Орденом „За мужність“ нагороджена Лідія Жгир за те, що на Майдані допомагала пораненим як медичний працівник.

Коментарі закриті.