8 жовтня, 2021

Відкрили пам’ятник Омеляну Ковчу

Пам’ятник священомученикові о. Омеляну Ковчу. (Фото: Lviv.Media)

ЛЮБЛІН, Польща. – 5 жовтня ґранітний монумент видатному українському гуманістові, блаженному священномученику о. Омеляну Ковчу, встановили на Дорозі мучеників Майданека у Любліні.

Рішення про спорудження пам’ят­ника підтримала у 2018 році Рада польського міста Люблін. Над проєктом працювали скульптор Олександр Дяченко та архітект Марта Дяченко.

Монумент створено на благодійні внески та кошти меценатів. Опіку­валися цією справою український Комітет із вшанування пам’яті Бла­женного Омеляна Ковча, Фундація  „Гуманітарні ініціятиви“ та польська Фундація духовної культури пограниччя.

У заході взяли участь Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба та український дипломат Андрій Дещиця. Міністер зазначив:  „Ковч – особлива постать. Людина, яка не лише рятувала євреїв від Голокосту, а й пішла за своєю паствою у концтабір, тому що Бог потрібен усім, хто страждає, незалежно від національности та віросповідання. Людина, яка відкрито наважилася стати на захист євреїв у листі до Гітлера“. Він також зачитав вітальне слово від Президента України Воло­димира Зеленського.

„Це важлива мить для народів України і Поль­щі, важлива для кожного, хто хоче пам’ятати. Він особливо символічна постать, бо був заарештований за допомогу іншим людям“, – зазначив президент Любліна Кшиштоф Жук. Як зазначив К. Жук, місто назвало одну з вулиць іменем Ковча.

Galinfo“

Коментарі закриті.