11 серпня, 2017

Відкрили археологічну виставку в Києві

Виступає на відкритті виставки Посол Індії Манодж Кумар Бхарті. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 14 червня у Національному музеї історії України відбулося відкриття виставки „Князі та гончарі: нові дослідження посаду давньоруського Вишгорода“, на якій представлено близько 150 ориґінальних експонатів, знахідок 2013-2016 років, виявлених Вишгородською археологічною експедицією Інституту археології на чолі з Всеволодом Івакіним і Дмитром Бібіковим.

В. Івакін пояснив: „Гончарний ремісничий посад Вишгорода є унікальним центром гончарства для Східньої Европи. Ми хотіли цієї виставкою привернути увагу до Вишгорода“.

Д. Бібіков розповів, що розкопки останніх років були зосереджені в урочищі „Гончарі“, між річкою Монашка та колишньою протокою Дніпра Коноплянкою. Гончарний посад займав площу близько 19 гектарів, що вдвічі перевищувало територію решти міста.

Під час розкопок у 2013-2016 роках знайдені князівські печатки і клейма у вигляді герба Рюриковичів на денцях посуду, які вказали на безпосередній зв’язок вишгородських гончарів з київським княжим двором.

Експонати виставки.

Експонати виставки.

Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко повідомила, що у 2017 році продовжені розкопки на території гончарного посаду Вишгорода. Відомий археолог Теодосій Мовчанівський під час перших розкопок у посаді у 1934-1937 роках відкрив Вишгород як гончарний центр середньовічної доби не лише Україні, а й усьому світові.

На виставці з вітальним словом виступив Посол Індії Манодж Кумар Бхарті. Він зазначив, що історія будь-якої землі є приводом для гордости, і додав, що українська та індійська цивілізації мали дружні зв’язки з найдавніших часів, що доводить хоча б схожість української мови та санскриту.

Відкриття виставки відвідали також третій секретар посольства Іслямської республіки Афганістан Юзаф Шинварі, перший секретар Посольства Республіки Молдова Діяна Ґаджа, народний депутат попередніх скликань Юрій Кармазін та депутат Вишгородської міської ради Валерій Виговський.

Коментарі закриті.