8 липня, 2021

Вшанували пам’ять борців за незалежність України і Польщі

Вшанування пам’яті українських воїнів на військовому цвинтарі у Пікуличах. (Фото: Посольство України у Польщі)

ПЕРЕМИШЛЬ. – 27 червня у Перемишлі та на військовому кладовищі у Пікуличах вшанували пам’ять вояків УНР, які боролися за незалежність України та Польщі.

Участь у традиційних щорічних заходах взяли делеґація Українсь­кого інституту національної пам’яті на чолі з головою Антоном Дробовичем, представники Львів­ської обласної адміністрації, українські дипломати, представники української громади у Польщі, представники польської місцевої адміністрації.

„Під час цих заходів вказано на загальнолюдський вимір пошанування борців за незалежність України і борців за незалежність Польщі, адже в Пікуличах поховані люди, які на початку минулого століття боронили Европу від більшовизму“, – зазначив А. Дробо­вич.

У зв’язку з карантинними заходами у місті не відбулося традиційної ходи від архикатедрального собору св. Івана Хрестителя УГКЦ до українського військового кладовища у Пікуличах на околиці Перемишля. Проведено Богослужіння в соборі та панахиду на військовому кладовищі з промовами присутніх гостей та покладанням вінків і квітів до пам’ят­ника борцям за незалежність України і Поль­щі.

На військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських Січових стрільців, вояків Української Галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Пет­люрою боролися поряд із Юзефом Пілсуд­сь­ким проти більшовиків. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.

Коментарі закриті.