21 вересня, 2023

Ворог знову намагається посіяти розбрат між нашими громадами

Звернення колишніх радянських політв’язнів до єврейської та української громад Філядельфії

До нас надходять тривожні новини про непорозуміння між вашими громадами навколо пам’ят­ника 1-ій Українській дивізії Української національної армії на католицькому цвинтарі поблизу Філядельфії. Ця суперечка стає дедалі гострішою, а її учасники все більш неспокійними. Це викликає у нас ще більше тривоги.

Ми, хто підписує це звернення, є учасниками руху опору в Україні в 1960-1980 роках, і через свою ненасильницьку правозахисну діяльність ми відбували довгострокові покарання в радянських тюрмах і таборах ГУЛаґу. Для нас це місце (сумнозвісний архіпелаг) стало символом не лише страждань, але й переосмислення нашої історії. Саме в ГУЛаґу євреї та українці усвідомили те, що чудово сформулював єврейський політв’язень Ар’є Вудка:

„Ми бачили, як адміністрація табору намагалася посіяти розбрат між людьми різних національностей, і розуміли, що ми всі в однаковій ситуації, і у нас один ворог. Тому наша позиція була подолати цей розбрат, який вони сіяли, і діяти разом, допомагати один одному. Не лише особисто, а й між громадами“.

Після звільнення ми стали активними ініціяторами міжнародного діялогу, результатом якого стало кілька українсько-єврейських конференцій у Києві та Єрусалимі, і ми пишаємося їх вагомими результатами. Здавалося, ми досягли головного: наш народ, маючи іншу пам’ять про історію, перестав дивитися на темряву в кожному з нас. І тоді, за словами Бена Баруха, сталося диво: ми поглянули на світло, яке є в нас, і зрозуміли, що ми вільні.

Тому ми не можемо зрозуміти, чому сьогодні у вашому місті спалахнули суперечки, які давно мали б залишитися в минулому. Для нас це певна ознака того, що той самий ворог активізувався і знову намагається посіяти розбрат між нашими громадами. Говоримо це не для того, щоб образити когось із учасників ваших бурхливих дискусій, а для того, щоб ви зрозуміли: так, вогонь ваших зранених сердець тліє, але запалив його наш спільний ворог. Саме він сьогодні нищить українську землю та здійснює геноцидне винищення українського народу. Його інтерес полягає в тому, щоб послабити міжнародну підтримку України, звернувши погляд у бік минулих образ і образ.

Зрозумійте, що марно шукати помилки в арґументах один одного, тому що найбільша помилка – це сама суперечка. Не дайте нам наприкінці життя побачити, що справа українсько-єврейського порозуміння, яку освятило наше табірне братство і яка стала великим здобутком наших народів, сьогодні під загрозою.
Бажаємо миру та процвітання вашим громадам, а також вітаємо єврейську громаду з Рош га-Шана!

Семен Глузман, Ольга Гейко,
Микола Горбаль, Богдан Горинь, Ігор Калинець,
Лариса Лохвицька, Мирослав Маринович,
Микола Матусевич, Леонід Мілявський,
Зорян Попадюк, Олесь Шевченко, Йосиф Зісельс

Коментарі закриті.