30 червня, 2017

Виставка розповіла про українську Австраліяну

На відкритті виставки (зліва): голова Спілки українських образотворчих мистців Австралії Павло Кравченко, директор Музею української діяспори Оксана Підсуха, провідний науковий співробітник Музею української діяспори Ганна Лексіна. (Фото: theoutlook.com.ua)

КИЇВ. – На честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Австралією і Україною, а також відзначення 70-річчя поселення українців в Австралії 21 червня в Музеї української діяспори відбулося відкриття виставки „Художники-амбасадори. Українська Австраліяна“. Це спільний проект Бережанського краєзнавчого музею, Посольства Австралії в Україні та київського музею, який готувався близько двох років.

Вперше в Україні представлено понад 60 творів живопису та графіки шести українсько-австралійських художників з колекцій Музею української діяспори та краєзнавчого музею. Cеред них представники третьої хвилі еміґрації — Володимир Савчак, Тимофій Мессак, Петро Кравченко, Степан Хвиля, Леонід Денисенко та сучасна австралійська художниця українського походження Світлана Солдатова.

Виставку відкриває Тимчасовий повірений у справах Посольства Австралії в Україні Джеймс Нейшн.

Виставку відкриває Тимчасовий повірений у справах Посольства Австралії в Україні Джеймс Нейшн.

П’ятеро з представлених мистців належать до покоління, доля якого була пошматована Другою світовою війною, геополітичними потрясіннями в Европі та радянським тоталітарним режимом. Художники потрапили до Австралії в 1948-1949 роках, втікаючи якомога далі від неминучої розправи. З собою на „Зелений континент“ мистці привезли українську культуру, познайомивши місцеве населення Австралії з традиціями та мистецтвом своєї батьківщини.

Далеко від рідної землі австралійські українці плекали національну ідею в своїй творчості, зберігали та відтворювали притаманні українській культурі сюжети, мріяли про створення незалежної держави. Поміж інших робіт на виставці представлене полотно В. Савчака „Мій іконостас“, створене в 1983 році та підписане автором: „Тут спочивають ті, які життя віддали в боротьбі за волю України“. Чіткі графічні ряди хрестів – могил Січових Стрільців, похованих на Янівському цвинтарі у Львові, це, безумовно, символ, своєрідний живописний реквієм за загиблими, оплакування нездійсненої на той час мрії про незалежну батьківщину.

Л. Денисенко, який народився вже в еміґрації і ніколи в житті не ступав на українську землю, написав цілу серію графічних робіт, присвячених Тарасові Шевченкові та Іванові Франкові, створив мозаїки для православного храму з зображенням княгині Ольги та гетьмана Івана Мазепи, велику кількість робіт на теми українського фолкльору в стилістиці наївного народного мистецтва.  В проєкті представлені роботи різних періодів творчости мистців – від ранніх творів 1940-их років, створених в повоєнній Европі, до пізніх, написаних на зламі століть.

Володимир Савчак. „Мій іконостас“.

Володимир Савчак. „Мій іконостас“.

На виставці також представлені картини, в яких мистці відобразили незвичайну культуру й унікальну природу Австралії: залиті сонцем пейзажі, екзотичні поселення абориґенів, портрети корінних жителів континенту. Серед них „Останній абориґен“ С. Хвилі, що вдивляється в червоне безмежжя всесвіту.

Усі шість експонованих мистців добре знані в колах українців Австралії. Але попри це на сьогодні в Україні про них майже нічого не відомо.

„На жаль, покоління третьої хвилі еміґрації поступово відходить у вічність, тож все менше й менше залишається живих свідків масового переселення українців на австралійський континент після війни. Матеріяли для проєкту довелося буквально збирати по крихтах. Велику допомогу в проєкті надав син Петра Кравченка – Павло, який передав архівні матеріяли про членів Спілки Українських Образотворчих Мистців Австралії. Завдяки йому глядачі виставки можуть переглянути унікальні архівні відеофільми та інтерв’ю з мистцями, відзняті у їхніх помешканнях в Австралії. З екранів лунають голоси мистців, створюючи ілюзію їхньої присутности на виставці“‚ – розповіла провідний науковий співробітник Музею української діяспори, співкуратор виставки Ганна Лексіна.

Відомий український журнал про мистецтво та колекціонування „Антиквар“ здійснив спеціяльний випуск видання „Українська Австраліяна“, який вміщує статті про представлених на виставці художників, інтерв’ю з директором Музею української діяспори Оксаною Підсухою, матеріяли про історію українського театру в Австралії.

Степан Хвиля. „Останній абориґен“.

Степан Хвиля. „Останній абориґен“.

До відкриття виставки Бережанський краєзнавчий музей видав каталог робіт „Володимир Савчак, маестро з Синіх Гір“ (упорядники Наталія Бойко, Надія Голод, оформлення – Олександер Коковін). З фінансовою підтримкою Бережанської міської ради видано листівку „Козацька Покрова“.

На відкритті виставки слово мали тимчасово повірений у справах Посольства Австралії в Україні Джеймс Нейшн, директор Музею української діяспори О. Підсуха, син відомого художника Петра Кравченка – Павло Кравченко, директор Департаменту київської міської державної адміністрації Діна Попова, директор Бережанського краєзнавчого музею Н. Голод, голова міста Бережани Володимир Музичка, головний редактор часопису „Антиквар“ Ганна Шерман.

22 червня відбулися три лекції, присвячені В. Савчакові.

Директор Бережанського краєзнавчого музею Н. Голод подякувала В. Музичці, виконуючій обов’язки директора Музею історії Десятинної церкви Наталії Писаренко, Дмитрові та Любі Даниленкам, Інні Могутній, Наталії Сабовій за допомогу у проведенні виставки.

Виставка діятиме до 24 вересня в Музеї української діяспори.

Коментарі закриті.