24 листопада, 2017

Виставка розповіла про армію УНР

Кияни на відкритті виставки про армію УНР. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 11 жовтня у міському Будинку учителя до 100-річчя створення армії УНР та Дня захисника України відкрилася виставка „Загартовані безсмертям“, підготовлена Центральним державним архівом закордонної україніки.

Зазнавши поразки на початку 1920-их років частина учасників українсько-російської війни залишили окуповану більшовиками Україну та заснувала на чужині низку товариств колишніх вояків. Деякі з них мали власні друковані видання чи надавали можливість своїм членам публікуватися в інших українських еміґраційних виданнях. Саме ці документи покладено в основу виставки.

Доповнюють експозицію ориґінальні матеріяли доби визвольних змагань, надані Фундацією ім. Олега Ольжича. Виставка розповіла про ініціяторів створення української армії, про людей, які свідомо вступили у нерівну боротьбу, про відомі та невідомі битви тієї війни, пам’ять про які зберігалася на чужині протягом десятиліть і сьогодні повертається до України.

На відкритті виставки були історики, представники Державної архівної служби України та інших державних архівних установ, Спілки архівістів України, Музею Української Революції 1917-1921 років, науковці, викладачі та студенти вищих навчальних закладів.

Коментарі закриті.