1 червня, 2023

Виставка Олени Овчиннікової „Memento Vitae“

Одна з робіт Олени Овчиннікової

КИЇВ. – У Музеї української діяспори 6 квітня відкрили першу персональну виставку Олени Овчиннікової „Memento Vitae“.

„Сьогодні ми відкриваємо художню виставку Олени Овчиннікової, киянки, котра народилася і багато років працювала тут. І навіть зараз, проживаючи довгий час за кордоном, вона передає нам свої прекрасні мистецькі твори. Тематика її робіт є дуже актуальною та відгукується у серці кожного українця“, – сказала заступниця голови Київської адміністрації Ганна Старостенко.

Заступниця голови Київської адміністрації Ганна Старостенко (зліва) і директорка музею Оксана Підсуха. (Фото: kyivcity.gov.ua)

До експозиції увійшли понад 50 творів, створених художницею в Україні та в США. Це серія ліноритів „Люди з Верховини“ (1959-1960), ескізи художниці до муралу в київському готелі „Інтурист“, здійсненого в 1990 році, низка робіт, на створення яких надихнуло художницю древнє село Халеп’я поблизу Трипілля та його мешканці. Кульмінацією виставки є серія „Декамерон“, створена Овчинніковою у 2008-2020 роках у США і нещодавно передана до колекції Музею української діяспори.

Проєкт ставить на меті заново відкрити непересічну українську художницю, недооцінену і досі майже невідому на Батьківщині, вписати її ім’я та творчий спадок у літопис національного відродження українського мистецтва, що увійшов в історію як рух „шістдесятництва“.

Виставка триватиме до 11 червня. 

 

Коментарі закриті.