11 листопада, 2021

Виставка „Марія“ прибула до Львова

ЛЬВІВ. – 4 листопада у Львівському історичному музеї почала роботу виставка „Марія“ канадської художниці українського походження Лесі Марущак. Проєкт є мобільним меморіяльним простором, що увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Всеукраїнська тура здійснюється за фінансової підтримки Світового конґресу українців.

Проєкт „Марія“ демонструвався у дев’яти країнах. Книга за мотивами проєкту потрапила до короткого списку Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю „Rencontres d’Arles“ у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі „Книжковий арсенал“ у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання „The Guardian“ опублікувало фото з проєкту „Марія“ в статті про найкращі знімки з „Landskrona festival“.

Перша виставка в Україні відкрилася восени 2020 року в Національ­ному музеї Голодомору-геноциду (Київ). Після Львова експозиція поїде до Харкова, а загалом протягом наступних двох років буде продемонстрована у п’яти містах України.

У центрі проєкту – образ дівчини Марії, яка всупереч сталінському рішенню про геноцид українців вижила – на відміну від мільйонів жертв. Проєкт надхненний реальною історією Марії Ф., яка пережила Голодомор та зараз живе із родиною в Канаді. Леся Марущак отримала дозвіл використовувати у проєкті фотографію із сімейного архіву, проте за погодженням з родичами героїня залишається анонімною.

„Вже понад півстоліття Світовий конґрес українців бореться за визнання Голодомору геноцидом у світі, відстоює історичну правду, працює зі свідками Голодомору, а також з нащадками жертв Голодомору. Україна пам’ятає – світ визнає“, – підкреслив важливість проєкту директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук.

Коментарі закриті.