9 лютого, 2023

Виставка „Боротьба за незалежність“

Директор краєзнавчого музею Наталія Бойко розповідає про виставку.

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – У краєзнавчому музеї відкрилася велика виставка „Бороть­ба за незалежність“, яка розповідає про героїчну боротьбу українців за свободу рідної Батьківщини, протягом багатьох років.

На виставці є український прапор з побажаннями воїнів та волонтерів, особисті речі бережанців, які віддали найдорожче – життя за волю України. Також експонати показують героїзм, мужність та незламність українських воїнів під час повномаштабної війни, як українці жертовно допомагають військовим та оберігають архітектурні пам’ят­ники.

Особливу увагу на виставці привертає тубус від ракети, якою мужні захисники під Бахмутом підбили ворожий танк. Волонтерка Оксана Вишньов­ська намалювала на ньому українку посеред пшеничного поля з великою китицею соняшників, під мирним небом. Цей експонат придбав на авкціоні в Бережанах за 5,500 грн В’ячеслав Старощук і подарував його до музею.

Зворушливою є картина „Війна іде“ художниці з Маріюполя Анни Торкаєнко, яка намальована на ящику від снарядів. Свою картину з нескореним українським воїном подарував для музею Заслу­жений художник України Олег Шупляк. Пересе­ленець з Бахмуту Володимир Березін приніс на виставку хвилюючу книгу „Ті, що пережили пекло“ – свідчення жертв про місця незаконних ув’язнень на Донбасі.

Про біль війни свідчить на виставці календар з фотографіями і побажаннями дітей полеглих героїв України.

Подарунки для експозиції передали міська рада (відділ культури, туризму і релігій), голова волонтерського центру „Бережани“ Галина Проців, працівники і директор краєзнавчого музею Наталія Бойко, волонтер Андрій Якимів, родини захисників України.

Коментарі закриті.