22 вересня, 2022

Вийшла книга про письменника

Аделя Григорук і письменник Ярослав Ткачівський.

КОСІВ, Івано-Франківська область. – 15 вересня світлиця Косівської центральної міської бібліотеки зібрала письменників, журналістів, художників, членів Клубу інтеліґенції, „Просвіти“, бібліотекарів, поціновувачів літератури на презентацію нової книжки Аделі Григорук та творчу зустріч із письменником Ярославом Ткачівським. 

Зустріч вели директорка бібліотеки Любов Кабин  та Галина Кікоть – секретарка місцевого Клубу інтеліґенції, бібліотекарка.

Аделя Григорук представила присутнім свою книжку „І слово це у мене від Всевишнього: літературний портрет Ярослава Ткачівського“, що побачила світ у Харківському видавництві „Майдан“ у 2021 році, але через нинішні обставини прийшла до читача у 2022-му.

Об’єктом дослідження стала творчість Я. Ткачівського – українського поета і прозаїка, пісняра і гумориста, сатирика і журналіста.  Він – автор понад 50 поетичних і прозових книжок, понад 150 пісень, 11 збірників пісень та романсів на власні поезії та авдіо– компактдиска „Пригадай собі волошки“, заступник голови  Націо-нальної спілки письменників Украї-ни, головний редактор Всеукраїн-ського літературно-художнього та громадсько-політичного журналу „Перевал“, лавреат багатьох престижних літературних премій та інших творчих нагород.

Книга написана на ґрунтовному літературному матеріялі творчого доробку Я. Ткачівського. 

Дослідниця наголосила, що вже в ранній період творчости письменник звертався до тем, образів, ліричних сюжетів, які в українській літературі радянського періоду були заборонені, зокрема національно-світоглядних та релігійно-духовних. 

Я. Ткачівський, утвердившись як поет, перейшов у царину епічної літератури, при цьому відразу зумівши  утвердитися у „великоформатному“ романному  жанрі.  

З виходом книжки вітали Аделю Григорук Володимир Петричук, Василь Шкурган, Микола Близнюк, Ігор Маковійчук, Володимир  Козьменчук, Іван Кочержук, Оксана Ткачук, Роман Кабин, Микола Симчич, Катерина  Сусак та ще багато поважних гостей.

У світлиці Косівської міської бібліотеки.

Струни сердець зачепила поезія, яка лунала в авторському виконанні Я. Ткачівського, сповнена глибокого змісту, високих і сильних почуттів. 

Авторка книги подякувала присутнім за увагу і подарувала бібліотеці нове видання та інші свої літературні надбання. Несподіванкою для бібліотеки був пакунок із книгами академіка Івана Григорука, який також відвідав бібліотечний захід. 

Виступи перепліталися з музичними вітаннями народного аматорського  колективу „Осіннє золото“ під орудою Зоряни Романів. Учасники свята хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих захисників України, стоячи співали „Ой, у лузі червона калина“ та інші патріотичні пісні.

Коментарі закриті.