7 квітня, 2016

Видано книжку „Раритети української діяспори“

До книжки „Раритети української діяспори“ увійшли рідкісні матеріяяли, що розкривають повний зміст українських періодичних видань, особливість яких полягає в тому, що всі вони виходили у світ далеко за межами України (1945-2000).

Йдеться про справжні раритети, які відомий журналіст, письменник, науковець Сергій Козак розшукав і опрацював в архівах Австрії, Німеччини, США та Канади. З-поміж них – „Українські Вісті“ (Німеччина-США), „Нові Дні“ (Канада), „Пороги“ (Арґентина), „Київ“ (США), „Літаври“, „Звено“ (Австрія), „Арка“, „Вежі“, „Літературно-Науковий Вісник“, „Заграва“, „Літературний зошит“, „Рідне Слово“, „Світання“ (Німеччина) та інші часописи української діяспори.

Усі вони, попри різний зміст, об’єднані наскрізною темою і створюють літопис багатолітнього буття українців поза Україною, постають частиною боротьби за українську незалежну державу, за національну ідею, добре уявлення про яку дає це фундаментальне видання.

Інформація про тисячі імен і подій, що містить пропоноване чотиритомне дослідження, могла б бути назавжди втраченою, якби не ця унікальна, зладнана впродовж 20 літ праця, завдяки якій цілий материк української культури повертається до наукового та інформаційного обігу. Ретельно зібраний і сумлінно впорядкований матеріял є цінним джерелом для вивчення громадсько-політичних, наукових, освітніх, мистецьких, церковних, а також літературних організацій української еміґрації, зокрема Мистецького Українського Руху (МУР) та Об’єднання Українських Письменників „Слово“, хроніки різноманітних подій і змісту книжкових та періодичних видань.

Водночас чотиритомник рясніє біобібліографічними документами, що дасть змогу уточнити життєписи громадсько-політичних діячів, акторів, науковців, письменників, священиків. Книга містить низку важливих відомостей, що знайдуть безпосереднє втілення в лексикографічній та енциклопедичній сферах, і стане справжньою знахідкою для всіх, кого цікавить історія розселення українців за кордоном, а також багатоаспектна проблематика їхнього громадсько-політичного й літературно-мистецького життя. Передмову написав  Іван Дзюбa. Книжку видано за програмою „Українська діяспора“ та за сприянням Фундації ім. Івана Багряного.

Коментарі закриті.