9 вересня, 2021

Видано дві книги Сергія Козака

Останній головний редактор газети „Українські вісті“ Сергій Козак приготував і видав в Україні дві книги з фінансовою підтримкою Фун­дації ім. Івана  Багряного та Василя Стана.

У першій книзі-збірнику на 305 сторінках „Народжені для бою“ подані матеріяли з історії часопису „Українські вісті“, що виходив в 1945– 2000 роках, спершу в Новім Ульмі в Німеччині, а пізніше в Діт­ройті в США. Різні за жанровою палітрою – спогади, ювілейні нотатки, звіти, списки благодійників, звернення, повідомлення, усі вони об’єднанні однією темою і становлять літопис 55-річного буття леґендарної газети. Водночас вони постають частиною боротьби за національну пресу, за незалежну українську державу, добре уявлення про яку саме Україну дає цей збірник.

У славному гроні авторів цього видання дописи-статті Івана Багря­ного, Віталія Бендера, Михайла Воскобійника, Василя Гришка, Юрія Лавріненка, Григорія Костюка, Павла Маляра та багатьох  інших, які брали безпосередню участь у творенні часопису, доклали чимало зусиль до його тривалого існування.

Другою книгою С. Козака, яка видана в Інституті літератури ім. Тараса Шевченка Національної Акаде­мії Наук України, є „У далекій Арґентині“. У жовтні 1949 року в Арґентині вийшло перше число українського часопису, який отримав назву „Пороги“. У масиві української еміґраційної періодики особливе місце належить літературно-мистецькому часопису „Пороги“, який у повоєнні роки виходив в Арґентині, але,  на жаль, мало знаному в Україні. Не маючи жодної державної підтримки, журнал майже 10-річчя знайомив читачів з новинами красного письменства, тримав їхній громадський тонус на належній висоті. Книжка відкриває незнане слово і світ, віддалений тисячами кілометрів від України, бо містить інформацію про твори, не покраяні совєтською цензурою. Зміст цієї 154-сторінкової книги склали хронологічний і систематичний покажчик матеріялів часопису „Пороги“.

Коментарі закриті.