19 травня, 2022

Вивезення захисників „Азовсталі“

МАРІЮПОЛЬ. – 16 травня окупанти домовилися з українськими захисниками „Азовсталі“ про відкриття коридору для поранених бійців у напрямку Новоазовська (територія „ДНР“). Вночі 17 травня з „Азовсталі“ до медичного закладу в окупованому Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених військових. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доправлені в Оленівку.

Віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеґрації тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що після стабілізації стану важкопоранених військових, яких евакуювали з „Азовсталі“, їх обміняють на російських військовополонених.

Перед цим ввечері 16 травня командир полку „Азов“ Денис Прокопенко заявив, що захисники Маріюполя виконали наказ і 82 дні відтягували на себе переважаючі сили противника.

Завод „Азовсталь“ став останнім оплотом оборони українських військ у Маріюполі після того, як більша частина території міста перейшла під контролю російських військових.

7 травня українська влада заявила про евакуацію з приміщень заводу всіх жінок, дітей та літніх людей під еґідою ООН та Міжна­родного комітету Червоного хреста.

Далі почалися спроби евакуації військовослужбовців, серед яких, за повідомленнями, близько 600 поранених. Пропонувалося зокрема відправити оборонців Маріюполя до третьої країни, де вони могли б залишатися до кінця війни. Із пропозицією забезпечити таку евакуацію виступала Туреччина. Росія раніше наполягала на тому, щоб українські військові здалися в полон.

Поранені українські вояки – герої оборони Маріюполя. (Фото: ОСЗП „Азов“)

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 17 травня зробив заяву стосовно евакуації людей з заводу „Азовсталь“: „Щодо ситуації в Маріюполі. Завдяки діям українських військових – Збройних сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це – наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина“.

17 травня Міністер оборони України Олексій Резніков заявив, що завдяки героїзму захисників Марію­поля вдалося відтягти війська Російської федерації від Києва та зупинити наступ на Запорізьку і Донецьку області. Вони виконали наказ стримати угруповання 20 тис. російських загарбників і не пустили їх на Запоріжжя й далі на Донеччину.

За словами Міністра оборони, головна мета – зберегти життя гарнізону захисників Маріюполя, до складу якого входять морські піхотинці, бійці територіяльної оборони, поліція, прикордонники, нацґвардійці, бійці окремого полку „Азов“.
17 травня І. Верещук заявила, що Україна працює над наступними етапами гуманітарної операції на „Азов­сталі“.

 

Коментарі закриті.