16 грудня, 2022

Вибухи на стратегічних аеродромах Росії

5 грудня Україна атакувала два аеродроми у центральній частині Росії, запустивши безпілотники зі своєї території.

На початку тижня українські дрони-камікадзе атакували військові об’єкти на території Саратовської та Курської областей. Чутки про високу ефективність російських засобів захисту виявились сильно перебільшеними. Для удару по стратегічних бомбардувальниках, які перебували на аеродромі в Енґельсі, український безпілотник подолав понад 700 км. На цей аеродром аґресор стягнув свою стратегічну авіяцію, яка завдавала ракетних ударів по українській цивільній інфраструктурі.

Вибухом пошкоджено два бомбардувальники-ракетоносці Ту-95. Авіо­база в Дягілєво, де після атаки вибухнув бензовоз та було пошкоджено один з літаків, розташована за 500 км від лінії фронту. На ній дислоковані літаки-заправники Іл-76, розміщується 43-ій Центр бойового застосування та перенавчання льотного складу і пілотів дальньої авіяції.

Удари по авіобазах у Рязанській і Саратовській областях вперше продемонстрували здатність України атакувати на такій великій відстані. Водночас, Київ не підтверджує свою причетність до вибухів на російських аеродромах, які, зокрема, використовують для атак на Україну. Росіяни стверджують, що аеродроми були атаковані радян­ськими реактивними безпілотниками “Стриж”. Українська сторона цю інформацію також офіційно не підтверджує. За день до атаки “Укр­оборонпром” повідомив про завершення льотних випробувань новітнього дрона, здатного доставляти 75 кг вибухівки на відстань до 1,000 км.

Офіційна російська влада перебуває в шоці – адже атаковані об’єкти знаходяться набагато глибше всередині Росії, ніж попередні подібні вибухи на авіобазах в Криму.

Останні удари ЗСУ, на відміну від атаки на базу в Севастополі, відрізняються не лише дальністю, але й тим, що вони зуміли проникнути через насичену російську систему протиповітряної оборони. Після цих успішних атак виявилось, що на території рф більше не залишилося безпечних зон: раніше російські стратегічні бази вважалися невразливими. Довгостроковим результатом атак може стати розпорошення літаків по всій території Росії, що допоможе захистити їх від нових атак, але ускладнить операції за їхньою участю проти української інфраструктури.

Пролунала серія вибухів на аеродромі в окупованому Бердянську, де бійці Сил спеціяльних операцій виявили в аеропорту скупчення ворожої бронетехніки та автомобілів загальною кількістю в 100 одиниць. Чіткі координати маштабної цілі бійці передали дальнобійній артилерії. В результаті сталися три великих і 15-20 менших вибухів та величезна пожежа на території аеропорту!

США дали „зелене світло“ Україні для завдання ударів по території Російської федерації. Міністер оборони США Ллойд Остін заявив, що США не заважатимуть Україні розробляти свої власні засоби завдання ударів великої дальності, які потенційно можуть бути націлені на територію країни-аґресора.

Коментарі закриті.