21 квітня, 2017

Вечір присвятили 100-річчю Олега Штуля

Книга Богдана Зека „Олег Штуль у боротьбі за Україну“.

ПАРИЖ. – 16 березня у приміщенні Культурного центру при Посольстві України відбувся вечір з нагоди 100-річчя з дня народження Олега Штуля (1917-2017) на запрошення Українського літературного клюбу під патронатом посольства.

Вступне слово виголосили голова Культурного центру Наталія Кочубей і голова Українського літературного клюбу Оксана Мізерак. Потім було надано слово Данилові Штулеві, синові О. Штуля, який розповів про громадсько-політичні, публіцістичні та наукові досягнення батька. Він прочитав поему „Париж Олегові Штулеві“ Марти Калитовської, опубліковану у збірнику видавництва Наукового Товариства ім. Шевченка у 1986 році.

Опісля слово перебрав головний доповідач, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею у Луцьку, автор книжки „Олег Штуль у боротьбі за Україну“ Богдан Зек.

Автор нагадав, що батько О. Штуля, о. Данило Штуль, був великим українським патріотом, за що його між двома війнами переслідувала польська влада, переселяючи з парафії на парафію, не давала йому змоги діяти довший час серед місцевого населення. За радянської влади о. Д. Штуль був на 10 років засланий на північ, після чого йому не довелося служити на Волині. Він служив сперше на Херсонщині, а потім у Києві, де спочив у березні 1967 року на Байковому кладовищі.

О. Штуль закінчив Православну духовну семінарію у Крем’янці, після чого переїхав на студії до Варшави, де став маґістром слов’янської філології. Він вступив до Культурної референтури ОУН, брав участь в орґанізуванні похідних груп у Кракові, потім був направлений у Київ. Після розгрому орґанізації у Києві, його направили на Волинь, де він викладав у середній школі в Луцьку, а опісля був зв’язковим ОУН(м) до штабу УПА Тараса Бульби-Боровця, разом з яким був арештований і ув’язнений в концтаборі Заксенгавзен.

Після війни був діяльним при ОУН у таборах біженців і переселенців, аж до еміґрації у Францію, де зайняв посаду головного редактора часопису „Українське Слово“, на якій працював 30 років, до смерти, написавши тисячі статтей. Після смерти Андрія Мельника був обраним головою Проводу Українських Націоналістів.

На кінець вечора голова Репрезентативного комітету української громади Франції Тарас Горішний розповів про участь О. Штуля у заснуванні Світового Конґресу Вільних Українців в Ню-Йорку. Б. Зек підписував свою книжку, яку розкупили охочі.

Коментарі закриті.