8 липня, 2021

Вечір пам’яті Василя Сліпака

Виступає колишній народний депутат Юрій Сиротюк.

КИЇВ. – 29 червня в Арт-сквері ім. Василя Сліпака в столиці України відбувся концерт „Міт не забутий: вечір пам’яті Василя Сліпака“.

Виступили відомі музиканти та артисти Василь Нечепа, Пол Манан­діз, тріо Неля Франчук, Григорій Лук’яненко, Іван Списаренко, дует „Осяйна & Живосил“, Олекса Бик, Орест Криса, Сергій Василюк, Хрис­тина Панасюк, Валерія Карпиленко, Дмитро Лінартовичта „Мальви“.

Відбулись презентація кліпу від гурту „ІгRoMαNiЯ“ на пісню „Перед Небесною брамою“, що присвячена загиблим захисникам України, презентація поетичної збірки учасниці бойових дій В. Карпиленко „Квіти і зброя“, а також перегляд фільму-спогаду про В. Сліпака „Арія, перервана кулею“. Організували концерт „Музичний батальйон“ та „Правий сектор“. Вшанували пам’ять В. Сліпака у Парижі.

З аріями з репертуару Василя Сліпака на виступає Василь Нечепа. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Концерт його пам’яті відбувся 1 липня в Українському інформаційно-культурному центрі ім. В. Сліпака. Посол України Вадим Омельченко порівняв долю В. Сліпака з життям французького письменника та льотчика Антуана Сент-Екзюпері. У концерті взяли участь українські музиканти, які постійно мешкають та працюють у Франції: піяністка Ольга Монах, альтист Андрій Малахов, скрипаль Тома Бервецький та баритон Ігор Гладій.

В. Сліпак, який 19 років прожив у Франції і був співаком Паризької опери ще від початку Революції Гідности почав займатися волонтерством. Після початку російсько-української війни повернувся на Батьківщину і з 2015 року вже воював за Україну у складі Добровольчого українського корпусу „Правий сектор“. Він загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року в селищі Луганське Донецької області.

Учасниця бойових дій Валерія Карпиленко презентує фронтові вірші.

Президент України Петро Порошенко в 2017 році присвоїв В. Сліпаку звання Героя України, а в 2019 році Президент Володимир Зеленський розповів про В. Сліпака з трибуни Генеральної асамблеї ООН у Ню-Йорку. В Києві Велика заля Національної музичної академії України названа на честь В. Сліпака і в ній відбувається Міжнародний музичний маратон на вшанування пам’яті співака-героя. Засновано Фестиваль молодих музикантів імені В. Сліпака. У Львові створили молоду оперу-міт „Ukraine – Terra Incognita. У 5 мітах“, присвячену В. Сліпакові. На екрани світу вийшов фільм „Міт““ – авторів стрічки „Добровольці Божої чоти – The Ukrainians“ Леоніда Кантера та Івана Яснія, який розповідає історію життя та загибелі В. Сліпака. У стрічці поєднано документальні кадри та анімацію, яку створив український художник Юрій Журавель. Музику для фільму скомпонували Євген Гальперін, Роман Григорів, Ілля Разумейко та Едуард Приступа.

На початку червня цього року Київська комісія з питань найменувань вирішила присвоїти ім’я В. Сліпака скверу на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік. Напередодні роковин загибелі В. Сліпака Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету „Василь Сліпак“ номіналом 2 грн.

В. Сліпак нікому не зізнавався, що воював на сході. Побратими дали йому позивний „Міт“ через його улюблену оперну роль – Мефістофеля. Загибель В. Сліпака стала потрясінням для багатьох людей в Україні та світі.

Коментарі закриті.