16 грудня, 2016

Вели мову про правозахисників 

КРОПИВНИЦЬКИЙ, Кіровоградська область. – В СРСР влада жорстко боролася із зародками правозахисної діяльности на випаленому голодоморами та репресіями українському гуманітарному полі. 41 член Української Гельсінкської Групи (УГГ) відсидів у радянських тюрмах сукупно 550 років. Півтисячоліття неволі – за відстоювання людської свободи і гідности.

Ці вражаючі цифри навела в обласній адміністрації під час засідання 10 листопада круглого столу, присвяченого 40-річчю створення УГГ‚ голова громадської організації „Територія успіху“ Інга Дудник. Маґістер права Лариса Шинкаренко розповіла про історію створення УГГ, яка перетворилася в Українську Гельсінкську Спілку.

Сьогодні ця організація має в Україні 30 громадських приймалень. У Кропивницькому її очолює Євген Гурницький, який розповів про свою просвітницьку та правозахисну роботу.

Учасники круглого столу наголошували на тому, що про діяльність групи, традиції закладені нею, її діячів мала б більше і ґрунтовніше знати нинішня молодь, активний прошарок суспільства. І у цій справі, зазначив письменник Василь Бондар слід спиратися на місцевий матеріял: „У нашій області мешкали у різні роки Ярослав Лесів, Василь Стус, колишній воїн УПА Семен Сорока, мав безпосередні зв’язки із засновниками організації дисидент Петро Чорний“.

Голова обласного осередку Товариства політв’язнів та репресованих Віктор Полтавець показав прапор, подарований однією із засновниць УГГ Оксаною Мешко.

Коментарі закриті.