16 грудня, 2022

Важливе зрушення у „танковому питанні“

Судячи з усього, у позиції західних держав щодо постачання озброєнь Україні відбулося суттєве зрушення. 7 грудня з’яви­лася інформація, незабаром підтверджена американськими та німецькими офіційними особами, про те, що США зняли заперечення проти постачання Києву основного танка НАТО „Leopard 2“. Щоправда, формулювання при цьому були обтічні.

Зрозуміло, про вирішення „танкової проблеми“ можна буде говорити лише тоді, коли німецькі танки справді опиняться в Україні. Але сам факт, що американці публічно зняли заперечення проти постачання сучасних танків Україні, надзвичайно важливий. Наразі Канцлер Олаф Шольц більше не може кивати на Вашінґтон та інших союзників по НАТО. Можна сподіватися, що найближчими місяцями, а може, й тижня, „Леопарди“ таки приїдуть в Україну.

Не виключено, що до них приєднаються й американські „Абрам­си“. США вже поставили 116 танків у Польщі. Варшава, у свою чергу, напевно, готова буде передати частину „Абрамсів“ Україні за умови, що Америка відшкодує їй ці поставки. Сподіватимемося, що зрушення у „танковому питанні“ матеріялізується, хоч і навряд чи все-таки в найближчому пакеті допомоги, який пообіцяв німецький уряд новому українському послу в Берліні. Ймовірно, якщо Німеч­чина зважиться на постачання „Леопардів“, то разом з ними будуть поставлені і сучасні БМП „Marder“, яких також гостро потребують ЗСУ.

І тоді залишиться вже не так багато озброєнь, які необхідні Україні, але які їй покищо не передають: це сучасні бойові літаки F-15 та F-16 та їхні аналоги, системи ПРО Patriot, сучасні бойові вертольоти та ракети ATACMS. Ймовірно, для того, щоб США та їхні союзники по НАТО дозріли до передачі Украї­ні цих передових систем озброєнь, знадобиться ще якийсь час, але є всі шанси, що 2023 року Київ їх отримає. А готувати український персонал треба вже зараз.

Крім перерахованих систем озброєнь, постачати Україні державам НАТО вже майже нічого. Запаси радянських озброєнь та боєприпасів у европейських країнах НАТО вже майже вичерпані. Також практично не залишилося вільних HIMARS та їхніх аналогів. Невеликий запас 155-міліметрових гаубиць та боєприпасів до них. Протягом останніх 30 років НАТО не готувалося до великої війни в Европі і, відповідно, не створювало великих запасів сухопутних озброєнь для такої війни. Значні запаси озброєнь є лише у США. Проте в американців основні завдання підтримки сухопутних військ вирішує не артилерія, а армійська авіяція. Тому 155-міліметрові снаряди там також у дефіциті.

Якщо у Вашінґтоні таки ухвалять рішення про постачання Україні сучасних бойових літаків і гелікоптерів, українські ВПС будуть мати шанси здобути панування в повітрі і невтралізувати російську перевагу у важкій артилерії. Інакше Україна ризикує програти Росії війну на виснаження. Постачання боєприпасів – річ, безумовно, необхідна, але для успішного контрнаступу потрібні сучасні танки, літаки та ППО.

Як видається, країни Евросоюзу поступово усвідомлюють, що компромісу з Путіном досягти не вдасться і що єдиний спосіб закінчити нинішню війну – здобути військову перемогу України.

Коментарі закриті.