24 вересня, 2020

Білорусь-2020: триває другий фронт протесту

Демонстрація в Мінську. (Фото: TUT.BY)

МІНСЬК. – Станом на 21 вересня після шести тижнів протистояння стає дедалі витонченим. Виразним насамперед було відчуття подальшого посилення дій силовиків. Їм поставлено завдання – припинити протести. А ті ніяк не припиняються.

Традиційний суботній жіночий марш 19 вересня отримав назву ,,блискучий”. Організатори вкладали в це різний зміст. З одного боку, метафорично блиск від сліз за жертвами жорстокости силовиків, з іншого, як протидія цьому і наперекір всьому, – жінкам запропонували вийти у блискучому одязі.

У підсумку було 390 затриманих на цьому жіночому марші і деякі затримання проводилися жорстко.

17 вересня, на стадіоні ,,Мінськ-Арена” відбувся Концерт-форум ,,Жінки за Білорусь”. Його вели колишній народний артист України Микола Басков, а також поки ще президент Білорусі Олександр Лукашенко, який терміново прибув з російсько-білоруських навчань.

Захід був організований за зразком великих урочистих акцій ,,Єдиної Росії”. Склалося враження, що О. Лукашенко у цих виявах покупної жіночої любови звезеного на халявний концерт активу злегка розчулився. Приміром, зробив заяву, що закриває кордон з Польщею та Литвою.

Недільну акцію 20 вересня назвали ,,Маршем справедливости”, це тому, що організатори пропонували учасникам протесту пройти до судів усіх рівнів. Але протестувальникам не вдалося пройти до судів і якось відзначитися біля них. Річ у тому, що з кожним таким маршем силовики відточують вміння перекривати столицю. Але все ж марш відбувся і був досить численним.

Акції проходили у багатьох містах Білорусі, насамперед в обласних центрах – Бресті, Вітебську, Гомелі, Гродно, Могильові. Учасники всюди намагалася пройти до будівель судів, але вони і на місцях були перекриті. І у деяких містах затримання були особливо жорсткими і резонансними. Цього разу силовики відзначилися у західних обласних центрах.

На відео потрапило, як силовики тягнуть до машини явно вагітну жінку. Пізніше виявилося, що її звати Вероніка і вона була на 30-му тижні вагітности. На іншому відео силовики у шоломах тягли чоловіка за руки і ноги до мікроавтобуса. Схоже, він був уже без свідомости.

У Бресті, де були тисячі учасників акції, відбулося дві хвилі затримань, у тому числі жорстких. Після цього протестувальники знову зформувалися в групу і продовжили ходу зі скандуванням. Їм знову перекрили шлях. Причому на одній з ділянок у силовиків не витримали нерви і вони зробили попереджувальні постріли у повітря.

Така різкість силовиків мала очікувані наслідки. Для силовиків важливо почуватися безвісними і непокараними. Але 19 вересня у Телеграм-каналі NEXTA Live була опублікована база даних на білоруських силовиків, карателів. Список містить інформацію про 1,003 співробітників органів внутрішніх справ Білорусі, включно з їхніми прізвищами, іменами, по-батькові, датами народження, адресами, підрозділами, у яких вони служать, їхніми званнями та посадами.

Після недільного маршу NEXTA Live продовжила добру традицію й звернулася до всіх з проханням доповнювати список або ж допомогти видалити з нього тих, хто вже залишив ряди силовиків. Так деанонімізація тих, хто за законом повинен бути підзвітний суспільству, стає окремим фронтом протистояння революції і контрреволюції.

Після суботньої публікації NEXTA Live 200 силовиків звернулися з заявами виключити їх з бази даних, бо вони не братимуть участи у репресіях.

Европа інтересу до Білорусі не втрачає, скоріше, навпаки. У понеділок міністри закордонних справ Евросоюзу зустрічаються у Брюселі, і обговорять, зокрема, ситуацію в Білорусі і в Росії). На ній на запрошення президента Европарляменту присутня (наживо, а не по відео) Світлана Тихановська.

Коментарі закриті.