10 грудня, 2020

Білорусь: тривають „дворові марші“

Під час „дворового маршу“ в Мінську. (Фото: фейсбук учасника маршу)

МІНСЬК. – У Білорусі 120-ий день поспіль тривали акції протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня і сваволі силовиків. Силові структури, зі свого боку, масово затримували демонстрантів. 6 грудня протест, названий „Марш волі“, відбувався в форматі „дворового маршу“: демонстранти влаштовували не одну велику акцію, а велике число місцевих. Це змушує силовиків розпорошувати свої сили. Люди збиралися у своїх дворах і йшли невеликими колонами до визначених у кожному мікрорайоні пунктів. У найчисленніших колонах було й понад тисячу людей.

Силовики їздили Мінськом і здійснювали розгони й затримання. Цього разу в їхніх акціях брали участь і службові собаки з провідниками. Міліція Мінська повідомила про затримання близько 300 осіб. Крім Мінська, акції протесту відбулися  в Бресті, Вітебську, Гомелі, Гродні й інших містах і містечках країни.

Демонстранти виступають з єдиними вимогами: відставки Олександра Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових чесних президентських виборів, звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальності винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів, за даними ООН, пройшли через затримання й арешти понад 27 тис. людей. Серед них 373 журналісти. 42 країни з Ради прав людини ООН 4 грудня засудили переслідування журналістів в Білорусі. Журналісти в Білорусі стикаються з безпрецедентним тиском, заявив постійний представник Великої Британії у Раді з прав людини ООН Джуліан Брейтвейт. Його звернення підписали 42 держави. Державний департамент США теж засудив дії влади Білорусі проти журналістів.

У Мінську перед несанкціонованою ходою пенсіонерів 7 грудня силовики затримали двох журналістів польського телеканалу „Белсат“. Сотні пенсіонерів, а також медичних працівників зібралися на площі Якуба Коласа. Посилені наряди силовиків і їхня техніка перекрили тротуари і проїжджу частину, не дозволяючи людям виходити за межі площі.

Коментарі закриті.