17 вересня, 2020

Білорусь продовжує боротьбу за демократію

Марш солідарности з білоруськими жінками у Києві 12 вересня. (Фото: Олег Давиденко, „Укрінформ”)

10 вересня білоруські правозахисники визнали затриманих членів президії Координаційної ради Марію Колесникову і Максима Знака та адвоката М. Колесникової Іллю Салея політичними ув’язненими.

Правозахисники вимагають негайного звільнення М. Колесникової, М. Знака та І. Салея і припинення кримінального переслідування стосовно них і негайного звільнення всіх політичних в’язнів, припинення політичних репресій і насильства в країні.

М. Колесникову заарештували, вона перебуває в слідчому ізоляторі Мінська в статусі підозрюваної у кримінальній справі про заклики до захоплення державної влади. („Укр­інформ”)

* * *

 

Олександр Лукашенко з автоматом. (Фото: Прес-служба президента Білорусі)

10 вересня Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що влада не для того дається, щоб її „кинути” або „віддати”. „Мені часто дорікають в тому, що „владу він не віддасть”. Правильно дорікають. Мене народ не для цього обрав. Влада не для того дається, щоб її взяв, кинув і віддав”, – сказав О. Лукашенко. („Укрін­форм”)

 

* * *

 

Марія Колесникова під час акції протесту. (Фото: TUT.BY)

Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова звернулася до Слідчого комітету Білорусі з заявою про те, що її викрали силовики, погрожували вбивством і намагалися силою депортувати з країни. 10 вересня цю заяву в правоохоронні органи передала адвокатка Колесникової Людмила Козак. У ній опозиціонерка розповіла, зокрема, про те, як на неї чинили психологічний тиск та погрожували вбивством.

Коли білоруські силовики зрозуміли, що добровільно з країни вона не виїжджатиме, то наділи їй на голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і відвезли на кордон з Україною, де вона порвала свій пашпорт.

Наразі єдиним членом президії Координаційної ради на свободі залишається Світлана Алексієвич, яка є моральним авторитетом протестного руху, але не координує його і не займається політичною боротьбою. Усі інші або затримані, або виїхали за кордон. (ВВС)

 

* * *

 

Під час висвітлення жіночої акції протесту 12 вересня у Мінську було затримано знімальну групу телеканалу „Белсат” – кореспондентку Каця­рину Андрєєву та оператора Максима Калі­товсь­кого. Їх посадили до мікроавтобуса та відвезли до районного відділу міліції. (Радіо Свобода)

 

* * *

 

12 вересня у Києві відбувся Марш солідарности з білоруськими жінками. Марш розпочався від Стелли на Майдані Незалежности, згодом колона жінок вирушила у бік Посольства Білорусі, де учасники маршу провели акцію. Активістки тримали плякати „Кращі друзі жінки – права людини”, „Свободу народу”, „Свободу політв’язням”. Жінки були одягнуті, переважно, в біло-червоних кольорах. („Укрінформ”)

 

* * *

 

12 вересня у столиці Білорусі понад 10 тис. осіб взяли участь в акціях протесту, під час яких затримали щонайменше 46 людей. Перед ратушею зібралося кілька тисяч жінок. Невдовзі після початку зібрання під’їхали авта з тонованими вікнами та п’ять автозаків і силовики почали затри­мувати жінок: деяких тягнули по землі. Сотні жінок були затримані. Декому з жінок вдалося врятуватися. Представники сил безпеки деякий час продовжували шукати жінок у дворах, а журналістів витіснили з площі. („Укрінформ”)

 

* * *

 

13 вересня близько сотні білоруських футболістів Вищої та Першої ліґ, закордонних чемпіонатів, молодіжної та національної збірних виступили із засудженням насильства щодо учасників протесту.

„Ми не можемо мовчати, коли б’ють наших людей, друзів, колеґ. Ми керуємося тільки совістю і нетерпимістю до всього, що відбувається навколо”, – йдеться у зверненні. („Укрінформ”)

 

* * *

 

13 вересня Міністерство оборони Росії заявило про спільні з Білоруссю навчання „Слов’янське братство”.

У них 14-25 вересня беруть участь понад 800 військовослужбовців Росії і Білорусі, а також близько 170 одиниць бойової та спеціяльної техніки, у тому числі сучасні бойові машини десанту БМД-4М і бронетранспортери БТР-МДМ „Ракушка” Чорноморського десантно-штурмового полку з Пскова. („Інтерфакс”)

 

* * *

 

13 вересня Держприкордонслужба України продовжила проводити посилені заходи безпеки на кордоні з Білоруссю із залученням додаткових резервів, в тому числі підрозділів „Дозор” та Кінологічного навчального центру. Повітряний простір постійно контролюється силами прикордонної авіяції та з допомогою безпілотних літальних апаратів, а на водних ділянках кордону додатково застосовуються катери „Safe Boat 27”. Прово­диться безперервне патрулювання з службовими собаками. („Укрінформ”)

 

* * *

 

13 вересня, на 36-ий день протестів проти фальсифікації виборів, у Білорусі знову відбулися протести і на них знову жорстоко затримували людей.

Акцію, яку раз назвали „Марш героїв”, відбулася у Мінську та в Гродно, Гомелі, Могильові, Вітеб­ську, Полоцьку, Ліді й інших містах країни. (ВВС)

 

* * *

 

Евросоюз не визнав результати президентських виборів в Білорусі і вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації. („Укрін­форм”)

 

* * *

 

14 вересня у Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявили, що під час протестів 13 вересня по всій країні були затримані 774 особи. В різних населених пунктах країни в неділю було зафіксовано 28 протестних акцій. Загальна кількість учасників не перевищила 22 тис. осіб. У Бресті для уникнення загрози безпеці дорожнього руху був використаний водомет. („Укрінформ”)

 

* * *

 

14 вересня Президент Білорусі Олександр Лукашенко здійснив робочу візиту до Російської Федерації. У Сочі він зустрівся з Президентом Росії Володимиром Путіном. Заяви на камеру зробили короткі, але навіть за ними можна оцінювати те, що обговорювали в Сочі російський і білоруський лідери.

В. Путін повторив, що розглядає Білорусь як найближчого союзника, при цьому білоруси повинні самі, без підказок ззовні, розібратися в ситуації. Додатково В. Путін підтримав пропозицію почати роботу над новою конституцією Білорусі і зробив О. Лукашенку дуже щедрий подарунок.

В. Путін заявив, що Росія надасть Білорусі кредит в 1.5 млрд. дол. Білоруський політолог Валерій Карбалевич нагадав, що це гроші на реструктуризацію попереднього боргу.

„Білорусь заборгувала Росії грошей. І Мінську знову дають кредит, щоб він зміг повернути старі борги”, – розповів експерт. Але, за його словами, останні півтора роки Росія припинила давати кредити і взагалі припинила економічні дотації, оскільки Білорусь відмовилася йти шляхом поглиблення інтеґрації з Росією. (ВВС)

 

* * *

 

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська звернулася до Володимира Путіна в день його заплянованої зустрічі з Олександром Лукашенком. За її словами, усі угоди, підписані з О. Лукашенком, будуть переглянуті новим урядом, оскільки білоруський народ відмовився йому довіряти та підтримувати його на президентських виборах.

„Мені дуже шкода, що Ви вирішили вести діялог з узурпатором, а не з білоруським народом”, – наголосила С. Тихановська.

Також 14 вересня до Росії, її громадськости та офіційних осіб звернулася опозиційна Координа­ційна рада. „Вибори, які відбулися в Білорусі 9 серпня, і трагічні події, що сталися після цього – вбивства, побиття та катування мирних демонстрантів – втягнули Білорусь у глибоку політичну кризу. Як громадянська плятформа ми ініціювали діялог із трьох найбільш актуальних питань:

1) припинення насильства проти цивільного населення, розслідування насильства та покарання винних осіб у суворій відповідності до закону;

2) припинення політичних репресій в країні та звільнення громадян, які зазнали покарання, з місць позбавлення волі та слідчих ізоляторів;

3) підготовка нових виборів, які відбуватимуться відкрито та прозоро”.
Координаційна рада наголосила, що не ставила і не ставить за мету „захопити владу”. Уряд має змінитися в країні на виборах, у результатах яких ніхто не матиме сумніву, наголошують автори звернення. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.