14 січня, 2021

Білорусь: опозиція не кориться диктаторові

Одна з акцій протесту в Мінську. (Фото: Белсат)

10 cічня в Мінську та інших містах Білорусі відбулися акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка. Зокрема у Мінську відбулися понад 10 акцій протесту, в яких взяли участь близько тисячі людей. Акції у формі маршів, пікетів, флешмобів пройшли у Бресті, Вітебську, Гродно, Могилеві, Молодечно, Новогрудку та інших містах.

Акції на підтримку білоруської опозиції також проходили в Україні, Польщі. Близько 50  активістів у Києві на Майдані Незалежности організували ланцюг солідарности з білорусами, які виходять на акції протесту в Мінську та інших білоруських містах. Люди з біло-червоно-білими прапорами вишикувались вздовж Хрещатика. Щонеділі у Києві відбуваються подібні акції солідарности, коли учасники йдуть маршем до Посольства Республіки Білорусь в України, проте зважаючи на посилення українською владою карантинних обмежень, нині вирішили влаштувати саме ланцюг солідарности. Усі стояли через 1,5 метра, в масках.

Білоруське „Народне посольство“ в Швеції надрукувало листа Міністра закордонних справ країни Анн Лінде, в якому та підтвердила, що уряд Швеції підтримує розширення санкцій проти режиму О. Лукашенка і використовуватиме всі доступні інструменти, в тому числі в рамках ООН та ОБСЕ, щоб впливати на розвиток у правильному напрямку і працювати над тим, щоб Білорусь дотримувалася своїх зобов’язань щодо прав людини і основних прав і свобод.

10 січня О. Лукашенко заявив на телеканалі „Росія-1“: „Зла не тримаю на Володю Зеленського, я його розумію: по молодості щось десь сказав.

Але це ж не означає, що ти повинен весь час на нього дивитися, розуміючи, що відбувається, і на нього ображатися або злитися“. При цьому О. Лукашенко визнав, що політичні відносини між Києвом і Мінськом практично заморожені, але ініціятиву для відновлення відносин має проявити українська сторона.

Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна офіційно називатиме О. Лукашенка просто на ім’я.

Раніше Велика Британія, Канада, країни Балтії запровадили санкції проти О. Лукашенка та інших офіційних осіб, причетних до фальсифікації виборів президента Білорусі та жорстокого придушення акцій протесту. Україна солідаризувалася з позицією ЕС у питанні цих санкцій.

Коментарі закриті.