12 січня, 2023

Будинок сиріт з інвалідністю чекає на допомогу

Мешканці Оселі Віри, Надії, Любови.

У грудні 2022 року будинок сиріт з інвалідністю „Оселя Віри, Надії, Любови“ отримав допомогу від Української православної церкви США – пожертву в сумі 11 тис. дол. Завдяки цій допомозі вдалося завершити роботи з підключення генератора, встановити два кондиціонери), закупити засоби індивідуального обігріву. Завдяки цій допомозі оселя зможе існувати орієнтовно до кінця літа 2023 року навіть за повної відсутності бюджетних коштів.

Будинок сиріт з інвалідністю був створений завдяки допомозі багатьох благодійників групою волонтерів, які з 2009 року допомагають дітям та повнолітнім людям з інвалідністю в інтернатних закладах соціяльної сфери.

Оселя була відкрита 12 липня 2019 року. Наразі в оселі проживають Уляна Белей, Яна Хазанюк, Ігор Човпило з інвалідністю, які раніше перебували у Залучанському дитячому будинку-інтернаті. Свого часу в оселі проживали Василь Рибарук та Любов Оробець, які вирішили повернутися в інтернатні заклади.

Найголовнішою причиною створення оселі в містечку Обертин є те, що ця громада єдина, яка запросила створювати спільноту підтриманого проживання на їхній території, в той час як абсолютна більшість інших громад проіґнорували наші звернення. Невелика громада є значно гнучкішою та швидшою в реакції на те, що відбувається на її території. Оселя вже неодноразово отримувала і продовжує отримувати допомогу від жителів Обертина.

Іншими причинами також є те, що у невеликій громаді меншою є вартість нерухомости (теперішній будинок площею 125 метрів квадратних та господарські будівлі, зокрема літню кухню, ми придбали усього за 6 тис. дол.), а також легше знайти людей, які б могли працювати асистентами.

Мешканці оселі потребують пос­тій­ної допомоги, з ними цілодобово перебуває черговий асистент, який допомагає в побуті. Наразі в оселі працює 4 асистенти Любов Легкіх (старший асистент), Тетяна Куров­ська, Оксана Мельник та Марія Коз­ловська за добовим графіком змінности.

У 2022 році оселя не отримала жодної гривні бюджетних коштів та існувала виключно за рахунок благодійних даток. Основне джерело фінансування – періодичні пожертви від волонтерів-опікунів (благодійників, які підписалися на невеликі щомісячні пожертви), а також кошти, які були зібрані на інші потреби (зокрема на розширення Оселі). Однак, цього фінансування поки недостатньо для покриття витрат на утримання Оселі, накопичені умовно резервні кошти впродовж року поступово вичерпувалися. Також на зменшення благодійного фінансування оселі суттєво вплинула війна, наприкінці лютого та початку березня окремі благодійники повідомили, що не матимуть змоги надалі допомагати.

Оселею опікуються волонтери, зокрема постійні волонтери Віта Лотоцька, Тетяна Котик, Надія Салук, Надія Шевага та Василь Футерко.

Оселі можна надати допомогу, надсилаючи чека (made out to UOC of the USA) на: Oselia Support, Ukrainian Orthodox Church of the USA P.O. Box 495, South Bound Brook, NJ 08880.

Коментарі закриті.