10 червня, 2021

Боротьба за мову триває

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – У кав’ярні „Дудляр“, що по вулиці Якова Паученка, небайдужі відвідувачі виявили дивну страву „Хохляцькі ковбаски“. Голова обласної організації Товариства „Просвіта“ Олександр Ратушняк пояснив власникові і працівникам, що використання терміну „хохол“ – підкреслена зневага до українців. Такий підхід був важливою частиною імперської політика СРСР, де всі нації мали свої зневажливі назви. Громадські активісти закликали не відвідувати цей заклад, поки така назва залишатиметься у його вжитку.

Боротьба за мову триває. Харківський окружний адміністративний суд 18 травня задовольнив позов місцевої прокуратури до міської ради про визнання протиправним та нечинним її рішення від 28 лютого 2018 року „Про реалізацію положень закону „Про засади державної мовної політики у місті Харкові“.
За словами громадського активіста Святослава Літинського, чотири роки знадобилося Харків­ській обласній прокуратурі, щоб подати позов: „Чотири роки судів, три судових провадження і це сталося. У Харкові скасовано реґіональну мову. Відповідне рішення виніс Харківський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження реґіональної мови є нікчемними“.

Він пояснив, що мовні активісти багато разів зверталися до міської ради з проханням скасувати рішення про запровадження реґіональної мови в Харкові, але вона відмовлялася, тому довелося задіяти прокуратуру, яка теж подала позов лише після рішень судів двох інстанцій. І лише тепер „реґіональну мову“ в Харкові скасовано.

Це при тому, що ще 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Конституції України закон „Про засади державної мовної політики“ від 3 липня 2012 року. Закон втратив чинність. Але рішення місцевих рад, як бачимо, діяли. Правда, в Запорізькій області суд скасував рішення про визнання російської мови реґіональною 6 квітня. А Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправним та нечинним рішення Одеської обласної ради про визначання в Одеській області російської мови як реґіональної 3 грудня минулого року.

У той же час Миколаївська міська рада минулого тижня не змогла скасувати постанову від 2012 року „Про надання російській мові статусу реґіональної в місті Миколаєві“. За скасування проголосували лише 23 депутати при 28 необхідних. Проти було сім депутатів, утримався один, 15 депу­татів вирішили не голосувати. Повідом­ляється, що питання не обговорювали, а міський голова Олександр Сенкевич лише коротко спитав, чи потрібно доповідати про суть питання, і відразу виніс його на голосування.

Цей факт розкритикував мовний омбудсмен, земляк незговірливих депутатів Тарас Кремінь. Він також повідомив, що з початку року у відомство надійшло 1,357 скарг про порушення нинішнього мовного закону.

Коментарі закриті.