30 червня, 2022

Богдан Сікора – витязь українського співу

Дипломант республіканського конкурсу оперних співаків ім. Миколи Лисенка Богдан Сікора

Уже не вперше Дипломант республіканського конкурсу оперних співаків ім. Миколи Лисенка, соліст опери Богдан Сікора 25 червня співав у каплиці Української православної катедри св. Володимира з Ню-Йорку в каплиці цієї церкви в „Українському селі“ у Сомерсеті“, Ню-Джерзі. Було це на Літургії, яку відслужив в ім’я перемоги України у війні з Росією митрофорний протоєрей Володимир Музичка. Спів Богдана Сікори став окрасою Божої Служби. У цій церкві Богдан Сікора служить дяком від 1996 року, коли приїхав до США зі Львова, де він народився.

Життєвий шлях часто залежить від професійного покликання родини. Не став винятком й Богдан Сікора. Його батько Володимир співав у хоровій капелі „Боян“, мама Марія від природи мала чарівний голос – сопрано. Батьки віддали малого сина до музичної студії вчитися гри на баяні. Потім у Львові було музичне-педагогічне училище ім. Філарета Колесси, консерваторія ім. Миколи Лисенка, стажування у Львівській опері.

Ще юнаком на чотири роки прийшов до Ансамб-лю пісні і танцю Прикарпатського військового округу спершу хористом, а згодом солістом з піснями „Якби мені сивий кінь“, „Рідний край“, а також з піснею „Коли дівчата“ художнього керівника ансамблю В. Халавчука.  

До опери  Богдана Сікору запросили, коли він став  дипломантом Республіканського конкурсу оперних співаків ім. М. Лисенка у Києві, де майстерно виконав три твори М. Лисенка і пісню І. Карабиця.  На львівську сцену виходив у головних партіях трьох опер, одну з яких („Купало“ Анатолія Вахнянина) показало Львівське телебачення, а в столиці її записали у Музичний фонд України. 

Усе це діялося в роки СРСР і слід віддати шану Богданові Сікорі, який в тих умовах співав українські народні і стрілецькі та повстанські пісні. 

Богдан Сікора, Посол Юрій Сергеєв та о. Воло­димир Музичка. (Фото: Архів Богдана Сікори)

У творчих колективах і серед меломанів зростала слава талановитого співака. Він був солістом хорів „Гомін“ і „Кредо“. З першим хором концертував 1990 року в США, з другим – 1991 року в Італії. Саме там сталася пам’ятна подія – концерт для Папи Івана Павла ІІ в його резиденції Кастель-Гандольфо. Коли хор почав пісню „Верховино,  світку ти наш“, Папа приєднався до хору і співав рідною йому польською мовою. У той час були записані піснеспіви для Радіо Ватикану і Цюріх Радіо в Швайцарії.  

Це було вже на  зорі Незалежности України, з настанням якої Богдан Сікора почав співати солістом у Фольк-театрі Остапа Стахіва і виступав у Польщі, Росії, Канаді. 

У 1996 році на запрошення родичів Софії та Йосифа Гуралів приїхав до США і вирішив йти на академічну оперну сцену. Звісно, не відразу американці помітили незвичайного новачка. Відтоді й досі він співає у хорі Української православної катедри св. Володимира в Ню-Йорку, став дяком катедри, для чого закінчив у Львові спеціяльну церковну школу. До США приїхали дружина Стефанія і дочка Юлія. 

Окрім церкви, Богдан Сікора співав (і співає) на численних громадських імпрезах з хором „Думка“, як соліст гурту „Українська родина“ на вшанування  Тараса Шевченка, пам’яті жертв Голодомору в Соборі св. Патрика, для допомоги потерпілим від повені у Закарпатті, на фестивалях та інших українських святах на „Союзівці“, „Верховині“, в народних домах. Тепер його творча діяльність спрямована на підтримку України у протистоянні з російським аґресором. 

З Богданом Сікорою співали у спільних концертах народні артисти України Василь Зінкевич, Степан П’ятничко, Олександр Громиш, Софія Ротару, Павло Дворський, Тарас Петриненко, Оксана Білозір. 

На професійну американську сцену запросив Богдана Сікору директор і головний дириґент театру „Бронкс-опера“ Майкл Спірмен, батько якого був уродженцем України. Солістові були доручені провідні партії в операх Джакомо Пуччіні, Джузеппе Верді, Вольфґанґа Моцарта. 

Талант  і творчу діяльність Богдана Сікори гідно оцінили у ряді телевізійних і радіопрограм, мистецьких видань. Український композитор, музикознавець, педагог, Заслужений мистець України Оксана Лиховид писала про Богдана Сікору: „Прекрас-ні вокальні дані – темброво багатий ліричний тенор, чиста і виразна інтонація, багатий репертуар  відразу викликали симпатію і високу оцінку авдиторії.  Б. Сікора став постійним учасником численних українських фестивалів у Нью-Йорку та за його межами. Вірність і відданість українській народній пісні, романсу, аріям з українських опер, рідній культурі стали головною рушійною силою в розвитку його співацького таланту“.

До цих слів слід додати душевність, товариськість, відкритість Богдана Сікори, з якими він 17 липня відзначає свій 60-ий день народження. 

Коментарі закриті.